gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Аустрија
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

За носиоца путног листа у транзиту потребна је виза осим уколико је реч о транзиту на релацији „држава ван Шенгенског споразума – Аустрија - држава ван Шенгенског споразума (нпр. Република Србија).

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Од 19.07.2013. године, услов за улазак држављана Р. Србије у било коју чланицу ЕУ је да поседују путну исправу која је издата у последњих десет година и која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије чланице ЕУ. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе.

Носиоцима биометријских пасоша Р.Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци од дана првог уласка у земље Шенгена. Безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа.
Препоручује се приватно путничко осигурања, иако то није услов за улазак у Републику Аустрију.
Готовина у износу од преко 10.000,- евра мора се пријавити приликом уласка у Аустрију одн. изласка из Аустрије.
Не плаћа се царина на ручни пртљаг и робу која се носи за сопствену употребу. Може се унети 1 бокс цигарета, 50 комада цигара, 100 комада цигарилоса, 250 гр дувана, 1 л жестоког пића, 4 л вина, 16 л пива.
Без царинe могу се унети и лекови за сопствену употребу.
Путнички аутомобил који је регистрован ван земаља ЕУ може се (привремено) увести без царине на рок од 6 месеци.
Сва остала роба мора се декларисати. Забрањен је увоз дрога, оружја.
За унос наоружања потребна је посебна дозвола коју издаје Амбасада Р. Аустрије у Београду. Унос ловачко наоружања не подлеже посебним дозволама. Кућни љубимци морају се на граници пријавити ветеринарском прегледу. Број телефона Централне информационе службе за царинска питања гласи: +43 1 51433 564053. Број телефона пограничне полиције на аеродрому Швехат гласи: +43 059133-3293.

ТРАНСПОРТ

Као значајна туристичка дестинација Аустрија располаже са 6 међународних аеродрома (Беч, Салцбург, Клагенфурт, Линц, Грацу и Инсбрук), као и са веома добром железничком мрежом, која је гушћа у источном, мање брдовитом делу Аустрије.
Цела територија Аустрије повезана је са више аутопутева или тзв. брзих саобраћајница (аутопутеви без треће зауставне траке) који омогућавају брзо и сигурно путовање.
За време зимског периода (од 01.11. текуће године до 15.04. наредне године) обавезна је употреба зимских гума на свим точковима, док је у неким планинским регијама Аустрије потребно поседовати и другу зимску опрему, (ланце и др.).

За управљање моторним возилом неопходна је возачка и саобраћајна дозвола. Током привременог боравка наших држављана у Аустрији, признаје се возачка дозвола Р. Србије на новом обрасцу, у периоду од 6 месеци. Држављани Р. Србије који имају регулисан боравак у Р. Аустрији, могу да изврше замену српске возачке дозволе за возачку дозволу Р. Аустрије, за све категорије управљања возилом, без обавезе полагања возачког испита. Детаљније информације се могу наћи на сајту Покрајинске полицијске службе у Бечу (LPD) http://www.polizei.gv.at/wien/buergerservice/fuehrerschein/4/umschreibung.aspx.
Путарина на ауто-путевима се плаћа, а вињета може да се купи на бензинским пумпама на уласку у Аустрију или на улазу у Мађарску из правца Србије.
За вожњу без вињете плаћа се казна у износу од 120 евра на лицу места.
Најважнији саобраћајни прекршаји и санкције представљају: вожња у алкохолисаном стању – преко 0,5 промила (у зависности од прекорачења границе казне од 300 до 5.900 евра и одузимање возачке дозволе), а возачи аутобуса не смеју имати алкохола у крви; казна за прекорачење брзине у насељеним местима је од 60 до 200 ЕУР; казна за прекорачење брзине на аутопуту је од 45 до 90 евра; непоштовање црвеног светла на семафору - 70 евра; невезивање сигурносног појаса - 35, евра; коришћење мобилног телефона у вожњи без употребе посебног уређаја - 50 евра итд.
Потребно је проверити техничку исправност моторних возила, посебно теретних пре посласка на пут. Казне су велике, а постоји и могућност искључења из саобраћаја због техничке неисправности возила.
Службеници јавне безбедности или надзора путева поседују овлашћења којима одређене саобраћајне прекршаје могу да казне и наплате казну непосредно по заустављању аутомобила. Том приликом, плаћање уплатницом није могуће. То важи за све возаче, без обзира да ли имају пребивалиште у Р. Аустрији или не. Приликом заустављања возила контролишу се возачка и саобраћајна дозвола. Уобичајено је да службеник ова документа врати одмах возачу. Возачка дозвола се може одузети ако је возач под дејством алкохола или опијата, или возач није у могућности да управља возилом због телесног или душевног стања. Вишеструко узастопно коришћење дугих светала, а да то није потребно из разлога безбедности у саобраћају, представља прекршај, за који је прописана казна у износу од 30 евра.

БЕЗБЕДНОСТ

Аустрија представља једну од најбезбеднијих земаља у Европи. Већ неколико година уназад општа стопа криминала је у опадању. Последњих неколико година дошло је до извесног пораста имовинских деликата, нарочито провалних крађа и других кривичних дела.
Ризици од елементарних непогода су мање изражени. Овде се као елементарне непогоде повремено јављају поплаве од набујалог Дунава.
Број полиције гласи 133 или 059133.ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Аустрија располаже са одличном мрежом здравствених установа, које обезбеђују добру здравствену заштиту. У случају потребе, обратити се најближој општој болници. За путнике који путују у Аустрију, посебно камперима и путницима који предузимају веће туре пешачења у природи, препоручује се вакцинисање против крпеља (FSME). Деци се препоручује да буду вакцинисани сходно календару вакцинација, док се одраслима препоручује да се на време ревакцинишу против тетануса, дифтерије и дечије парализе.НОВАЦ

Званична валута је евро. У Аустрији је могуће коришћење платних картица наших банака на банкоматима аустријских банака, као и плаћање путем платних картица у већим хотелима и радњама. Могуће је и коришћење тзв. еуро-чекова, до максималног износа од 200 -евра.
Цена превоза у возилима градског саобраћајног предузећа износи 2 евра, али је могуће купити и карте за више вожњи, карту за 24 часа, карту за недељу дана, месечну па и годишњу карту, које важе за све врсте градског превоза.
Исхрана у бољим ресторанима износи око 20 до 30 евра, мада се у јефтинијим ресторанима може добити оброк и за 10,- евра. Цена преноћишта за једнокреветну собу износи у пансионима од 50 евра па на више, док се цене у хотелима нешто скупље. Преглед код лекара износи око 100 евра.ОСТАЛО

У Аустрији не постоје неки посебни локални обичаји у погледу понашања и облачења. У свим већим градовима постојi посебaн Биро са туристичким информацијама. Национална туристичка организација Аустрија (Österreich Werbung) са седиштем у Бечу, Margaretenstr. 1, 1050 Wien има следећи број телефона: +43 1 588 66 0.
Бројеви телефона наших ДКП којима се путници могу обратити за помоћ гласе: +43 1 544 75 85 (Конзуларно одељење Амбасаде РС у Бечу, +43 662 84 52 54 (Генерални конзулат Р. Србије у Салцбургу), + 43 316 24 77 66 (Почасни конзулат у Штајерској).

Важни телефони:
Помоћ на путу ауто-мото друштва: OeAMTC 120 и ARBOe 123
Полиција: 133
Хитна помоћ: 144
Ватрогасци 122