gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo Vize za inostranstvo i informacije o državama Zemlje - putovanje u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama

Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Letonija
+ larger fontnormal font- Smaller font
VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Napomena: *bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava

Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE 

Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana R. Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Nosiocima biometrijskih pasoša R.Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava. Zahtev za izdavanje vize za Letoniju podnosi se u Ambasadi Nemačke u Beogradu.  
Za boravak u Letoniji obavezno je putno zdravstveno osiguranje.  Nisu potrebne vakcine.  

TRANSPORT

Najvažniji aerodromi su Riga International Airport - www.riga-airport.com  sa koga poleću avioni za mnoge evropske gradove, gradove Srednjeg istoka, države CIS, kao i za Severnu Ameriku. Aerodrom je otvoren 24 časa.  Moguće su jutarnje gužve na pasoškoj kontroli. Do centra grada se može stići autobusom i taksijem  za oko 15 minuta i Liepaja International Airport koji se nalazi se na 210 km od Rige. Avioni lete do Rige, Hamburga i Kopenhagena.  www.liepaja-airport.lv U Letoniji ima  nekoliko manjih aerodroma, od kojih su dva u Rigi – Spilves i Rumbulas.
Niskotarifne avio kompanije koje saobraćaju iz Letonije su  Air Baltic www.airbaltic.com ima direktan let za Beograd, Ryanair i Easy Jet.
Železnički saobraćaj   Latvian Railways –  www.ldz.lv  
Vozovi za Rigu polaze iz:
• Moskve ili Sant Petersburga (Rusija)
• Minska (Belorusija)
• Vilnjusa (Litvanija)
Vozovi za Daugavpils i Rezekne polaze iz:
• Sankt Petersburga (Rusija)
• Vilnjusa (Litvanija)
Važnije trajektne linije:
• Tallink - saobraća na relaciji Stokholm (Švedska) – Riga (Letonija)
• WM H. Muller Baltic  - povezuje Karlshamn  (Švedska) -  Ventspils (Letonija)
• DFDS Lisco -  saobraća na relaciji  Lubesk (Nemačka) – Riga (Letonija)
Važnije autobuske linije:
• Eurolines (www.eurolines.lv) - polasci su iz zemalja Evrope i ZND. Karte se mogu kupiti u evropskim agencijama Eurolines, a moguća je i on line rezervacija.
• Ecolines  (www.ecolines.net)  - polasci su iz zemalja Evrope i ZND. Karte se mogu rezervisati  on line.
Unutrašnjost Letonije je dobro povezana autobuskim linijama. Postoje ekspresne linije između većih gradova.  Red vožnje je dostupan na internet adresi Rigas Autoosta www.autoosta.lv  
Glavni put «Via Baltica» povezuje Varšavu (Poljska), Kaunas (Litvanija), prolazi kroz Rigu (Letonija)  i vodi do Talina (Estonija).  U toku vožnje obavezna su upaljena svetla i   vezivanje pojaseva.  U zimskom periodu (od 1. decembra do 1. marta) obavezne su zimske gume ili gume za sve sezone.
U Letoniji se može kupiti benzin od 95 i 98 oktana, kao i dizel gorivo.  Mnoge benzinske pumpe rade po principu samoposluživanja i otvorene su 24 časa.
Lista kompanija koje rentiraju vozila može se naći na veb stranici Riga International Airport - www.riga-airport.com.   
1) U Letoniji može upravljati motornim vozilom samo lice koje poseduje:
a) vozačku dozvolu koju je izdala neka od država članica EU ili država članica Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA);
b) vozačku dozvolu u kojoj su naznačene kategorije za koje dozvola važi, u skladu sa Konvencijom o drumskom saobraćaju iz 1968;
v) vozačku dozvolu u kojoj nisu navedene kategorije vozača u skladu sa Konvencijom o drumskom saobraćaju iz 1968. Sa takvom vozačkom dozvolom vozač može da upravlja samo motornim vozilima koja odgovaraju B kategoriji, pod uslovom da u državi u kojoj je izdata, takva dozvola omogućava upravljanje automobilom. Ukoliko u vozačkoj dozvoli nije upisana latiničnim slovom kategorija za koju dozvola važi, vozač je obavezan da pokaže prevod dozvole na letonski jezik overen od strane javnog beležnika ili da poseduje i međunarodnu dozvolu.
2) Vozač koji dođe u Letoniju iz inostranstva i boravi duže od godinu dana dužan je da zameni svoju vozačku dozvolu u skladu sa navedenim procedurama, osim ako se ne radi o vozačkoj dozvoli koju je izdala neka zemlja članica EU ili zemlja članica EFTA-e, ili o licima koja uživaju diplomatsko-konzularne imunitete i privilegije.
Od 01.01.2012. nije potrebna zelena karta osiguranja.
Detaljnije informacije o putarini mogu se naći na: http://lvvignette.eu.


BEZBEDNOST

Uobičajene mere predostrožnosti na putu.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

U slučaju potrebe, možete se obratiti bilo kom lekaru ili bolnici za medicinsku pomoć - usluga se plaća. Apoteke su mnogobrojne i dobro snabdevene. Lekovi su skupi. Treba imati u vidu da se u mnogim seoskim područjima nekada teško i uz dosta čekanja dolazi do lekarske pomoći, pa je poželjno poneti potrebnu terapiju i sredstva za prvu pomoć.  Voda sa česme nije bezbedna za piće – treba je prokuvati ili kupiti flaširanu.
U letnjim mesecima u Letoniji ima mnogo komaraca koji nisu prenosioci bolesti, ali i krpelja čiji ujed može nositi  rizik od lajmske bolesti i encefalitisa.  U slučaju ugriza psa i mačke  treba neodložno zatražiti pomoć lekara zbog rizika od besnila. Zmije u Letoniji nisu otrovne, osim evropske crne guje, čiji ujed može biti smrtonosan ukoliko se u roku od nekoliko časova ne primi terapija. 

NOVAC

Nacionalna valuta Letonije je evro od 01.01.2014. godine.  
U Letoniji su u širokoj upotrebi bankomati, čak i u mnogim manjim gradovima.  Skoro svi veći hoteli i restorani primaju kreditne kartice a većina važnijih banaka prima putničke čekove uz određenu proviziju.  

OSTALO

Broj telefona za hitne slučajeve je 112 (vatrogasci, policija, hitna pomoć).
Letonska policija ima veb stranicu na kojoj se nalaze saveti za putnike (Police of Latvia - www.vp.gov.lv - Feel safe in Latvia)
U Letoniji se govori letonski jezik. Oko 70% stanovništva govori i ruski. Mlađa populacija se donekle služi engleskim ili nemačkim.
http://www.am.gov.lv/en/service/entry-into-latvia/for-visitors/