gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Албанија
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Рок важења пасоша ради туристичког путовања је 3 месеца, а рок важења пасоша ради регулисања боравка је 6 месеци. Поседовање полисе здравственог осигурања није обавезно, али се препоручује. Потребно је поседовање 50 евра по дану боравка.
Може се унети и изнети највише 10.000 евра, а акцизне робе (кафa, виски, сокови, гориво, уље за подмазивање, цигарете, чајеви у великом паковању, пиво и вино) могу се уносити у количинама довољним за личне потребе.
За уошење и изношење ловачког оружја потребно је прибавити дозволу од Министарства за заштиту човекове околине Р. Албаније. При уласку у земљу, показује се комплетна документација у вези оружја,. Треба припремити и фотокопије документације ради предаје пограничним органима.
Уношење и изношење кућних љубимаца је могуће уз „пасош" кућног љубимца, оверену потврда о примљеним вакцинама, потврду ветеринара да животиња може да путује и микрочипа са бројем.
Контакт пограничних и царинских органа: „ХАНИ ХОТИТ" - тел.+355694110262 из правца Тузи - Ц. Гора ( Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели ); „МУРИЋАН" из правца Барa - Улцињa( Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели ), тел.0355 26290070; „ЋАФЕ ТХАНА" из правца Македоније ( Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели ), тел.0355 8326166.
Захтев за дозволу боравка странац подноси регионалном органу надлежном за границу и миграцију лично, односно преко законског заступника, а захтев може да се поднесе и преко електронског система. Путна исправа треба да је важећа најмање три месеца дуже од периода за који се тражи дозвола боравка.
Уз образац захтева, прилаже се фотокопија важеће путне исправе са којом је лице ушло у Албанију, две фотографије не старије од шест месеци, као и фотокопије важнијих страница пасоша (страна са сликом и подацима), страна на којој су визе типа Д, улазни и излазни печати, уверење да се не налази под истрагом и да није осуђиван, да има обезбеђен прикладан смештај у Албанији (уговор о куповини или закупу непокретности и др.), као и потврду да је здравствено осигуран.


ТРАНСПОРТ

Једини међународни аеродром у Албанији је „Мајка Тереза" који се налази у близини Тиране.
Највеће луке су Драч, Валона и Саранда.
Стање железничке мреже је слабо, није електрифицирана и слабо је повезана са другим земљама. Основне везе према Црној Гори су Скадар-Тирана и Македонији, Поградец-Тирана, а према мору Тирана-Драч и Тирана-Валона.
Путна мрежа је у целини добра, постоји пут са четири траке који повезује Тирану и Драч. За разлику од локалних, регионални путеви су у добром стању. У току је изградња и проширење путне мреже на многим правцима, па се предлаже додатна опрезност. На аутопуту у изградњи Тирана-Елбасан, према македонској граници, у лето 2013. године отворен је тунел кроз планину „Краба", што је олакшало и скратило путовање. Међутим, на овом путу су у последње време учестали удеси, што захтева додатни опрез и повећану пажњу приликом путовања.
Од докумената за управљање возилом потребна је међународна возачка дозвола и зелени картон
Најважнији саобраћајни прекршаји су: невезивање појасева-казна од 250 до 1000 љека; прекорачење брзине и вожња под утицајем алкохола-казна од 250-10.000 љека и одузимање возачке дозволе на период од 1-12 месеци.


БЕЗБЕДНОСТ

Од безбедносних ризика, постоји потенцијална опасност од ситног криминала, џепарења и сл.. Скреће се пажња на опрезност неопходну за учешће у саобраћају, било у улози пешака или возача, јер постоји висок степен слободе понашања свих учесника. Надлежни органи су максимално толерантни према домаћим возачима, док су према страним возачима знатно строжији. Напомињемо да у Албанији, стално или повремено, борави велики број Албанаца са КиМ и из Македоније.
Корисни телефони:
Полиција: 129
Хитна помоћ: 127
Ватрогасци: 12.


ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Нема подручја у којима владају епидемије и заразне болести. Општа санитарна ситуација је повољна, са напоменом да вода из водовода није за пиће, већ се користи као техничка вода, а пије се флаширана вода.
Здравствене установе које пружају квалитетне услуге су: АМЕРИЧКА БОЛНИЦА у Тирани тел. +355 4235 7535, ПРАВОСЛАВНА КЛИНИКА у Тирани тел. +355 436 0925 и УНИВЕРЗИТЕТСКА КЛИНИКА „МАЈКА ТЕРЕЗА" у Тирани, тел.+355 04236 3000 или +355 04236 3001 или +355 4236 2630.


НОВАЦ

Локална валута је ЉЕК и његова вредност у децембру 2010. је евро=138.5 љека, односно, 1 долар=105.4 љека, курс је „пливајући". У хотелима, већим трговинским центрима, радњама и сл. могуће је користити платне картице наших банака које имају девизно покриће за плаћање.
Оквирне цене такси превоза крећу се од 300-500 љека, аутобуске карте на релацији Тирана-Драч око 100 љека, Тирана-Скадар, 300 љека, Тирана-Валона 300 љека. Цене исхране у ресторанима су врло сличне ценама у Србији, цене преноћишта иду од 40 евра, а посете лекару се крећу од 20-40 евра.


ОСТАЛО

Телефон. националне Агенције за туризам Албаније је 0355 04 2260224.