gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Intervjui
sreda, 29. jul 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: Papir u Briselu bio bi potpuni promašaj
+ larger fontnormal font- Smaller font
DACICPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ističe da bi bilo kakav papir koji bi eventualno Srbiji u Briselu ispostavljao maksimalističke zahteve bio potpuni promašaj.

Ministar Dačić je za B92 rekao da čvrsto stoji iza predsednika Srbije Aleksandra Vučića u stavu koji bi štitio državne i nacionalne interese. On je ponovio stav da se Srbija sama izborila da se pitanje KiM vrati na dnevni red, i to, kako je naveo, zaslugom sadašnje vlasti, od 2012. naovamo i ocenio kako su razgovori o političkom rešenju pitanja Kosova i Metohije nepovratan proces.

„To je nepovratna činjenica, mišljenje Srbije je važno i relevantno. A što nam EU daje papir ako je rešeno? Ne bi nas ništa pitali da mogu da izglasaju to sve, da može Kosovo da bude članica UN", kazao je Ivica Dačić. On je rekao da će pritisaka na Srbiju svakako biti "i spolja ali i iznutra".

„I nasilne demonstracije su bile lakmus-papir, da se poruči Vučiću - ako ne slušaš, možemo da te srušimo", naveo je ministar.

Povodom zahteva Prištine za novim priznavanjima nezavisnosti, Ivica Dačić je ispričao kako je Ričard Grenel (specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog BG-PR) preneo predstavnicima Srbije da je Priština prihvatila da obustavi kampanju za priznavanje Kosova i učlanjenje u međunarodne organizacije.

„Kada sam pričao sa Vučićem, i on je rekao, a i ja, da mislimo da lažu. I oni sad kažu: 'mi smo to obećali Grenelu, pa to je bilo za Amerikance, a pošto do sastanka nije došlo mi uopšte nemamo te obaveze, jer Briselu nismo ništa obećali'", navodi Dačić.

On je kazao da su međunarodne reakcije "nemušte" i upozorio da ako Priština nastavi sa svojom kampanjom, da će i Srbija "raditi svoj posao". Povodom zahteva takozvanog Kosova za saradnju sa Europolom (agencija za borbu protiv kriminala), Ivica Dačić kaže da će Srbija "prikupljati podatke i utvrđivati činjenice" oko toga. Objašnjava da se Priština već prijavila za Euroimage pri Savetu Evrope.

„Potpisivanje radnog aranžmana s njima pokazuje da Priština želi da podigne saradnju na viši nivo, na nivo ravnopravnih država", naveo je ministar i dodao da Europol ne prima u članstvo one koji nisu u EU te da Srbija takođe ima radni aranžman sa tom organizacijom. Kako kaže, Kosovo se dosad pominjalo uslovno, odnosno sa zvezdicom, a sada je pitanje kakav je taj radni aranžman. „Ali, to svakako jeste vetar u leđa njihovim nastojanjima", dodao je Dačić.