gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
petak, 05. maj 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Čikago: Veče karikature i animiranog filma
+ larger fontnormal font- Smaller font
Cikago 5520171U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu održano je veče karikature i animiranog filma Zorana Jovanovića iz Beograda, poznatog karikaturiste i autora animiranih filmova. Ime Zorana Jovanovića nalazi se u Antologiji najboljih karikaturista i ilustratora  po izboru „Njujork tajmsa".

U Konzulatu su bile izložene karikature nagrađene na međunarodnim festivalima među kojima i karikatura "General sa krstovima", koja je obeležila njegovu profesionalnu karijeru. Takođe, emitovani su animirani filmovi "Marksijanci", "Zastave", "Antidogmin", "Libertas" i "Ludi brod".

Konzul žeran Dejan Radulović predstavio je gosta, koji je govorio o stvaralačkom procesu, inspiracijama, uticaju novih tehnologija na razvoj karikature, kao i svom angažovanju i iskustvu tokom rada i boravka u Njujorku.

Jovanovićeva ostvarenja prikazana su na festivalima u Oberhauzenu, Montrealu, Krakovu, Sidneju, Beogradu, Zagrebu, Londonu, Aspenu. Retrospektive crtanih filmova imao je u kinotekama Harvarda, Tel Aviva, Jerusalima, Haife, u kulturnim centrima Bombaja, Nju Delhija, u studiju Volta Diznija.  Njegovi radovi su predstavljeni i u Muzeju moderne umetnosti (MOMA) u Njujorku.

Cikago 5520172
Ključne reči: SAD