gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
недеља, 07. мај 2017. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Вашингтон: „Exploring Balkan Food“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Vasington 7520171У сарадњи са Одељењем за промоцију културе америчке културне институције „Smithsonian Associates" (у даљем тексту Смитсонијан) Амбасада Републике Србије организовала је у ресторану балканске кухиње „Амбар" вече под називом „Exploring Balkan Food".

Ђерђ Матковић, амбасадор Републике Србије и Е. Викли у име Смитсонијана најпре су поздравили госте, чланове Смитсонијана, који су потом имали прилику да пробају специјалите Балкана. Испред Амбасаде Србије, једночасовну презентацију под називом  „Култура исхране у Србији", одржала је Ивана Мангов, представивши развој културе и модела исхране у Србији од средњег века до савременог доба, као и различите утицаје Византије, Истока и Запада.

Како би се истакла културна разноликост, гостима су приказане две народне ношње из колекције Биљане Реган – сеоска ношња из Мачве и градска ношња из Врања, оригинални модели с краја XIX или почетка XX века.

Презентација културе исхране у Србији оцењена је као изузетно успешан тематски избор, како од стране гостију, тако и од Смитсонијана.

Овај пројекат инициран је од стране наше Амбасаде, уз могућност да се сваке године припреми по једна активност из културе Србије и региона у сарадњи са „Smithsonian Associates".


Vasington 7520172
Кључне речи: САД