gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
nedelja, 07. maj 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Vašington: „Exploring Balkan Food“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Vasington 7520171U saradnji sa Odeljenjem za promociju kulture američke kulturne institucije „Smithsonian Associates" (u daljem tekstu Smitsonijan) Ambasada Republike Srbije organizovala je u restoranu balkanske kuhinje „Ambar" veče pod nazivom „Exploring Balkan Food".

Djerđ Matković, ambasador Republike Srbije i E. Vikli u ime Smitsonijana najpre su pozdravili goste, članove Smitsonijana, koji su potom imali priliku da probaju specijalite Balkana. Ispred Ambasade Srbije, jednočasovnu prezentaciju pod nazivom  „Kultura ishrane u Srbiji", održala je Ivana Mangov, predstavivši razvoj kulture i modela ishrane u Srbiji od srednjeg veka do savremenog doba, kao i različite uticaje Vizantije, Istoka i Zapada.

Kako bi se istakla kulturna raznolikost, gostima su prikazane dve narodne nošnje iz kolekcije Biljane Regan – seoska nošnja iz Mačve i gradska nošnja iz Vranja, originalni modeli s kraja XIX ili početka XX veka.

Prezentacija kulture ishrane u Srbiji ocenjena je kao izuzetno uspešan tematski izbor, kako od strane gostiju, tako i od Smitsonijana.

Ovaj projekat iniciran je od strane naše Ambasade, uz mogućnost da se svake godine pripremi po jedna aktivnost iz kulture Srbije i regiona u saradnji sa „Smithsonian Associates".


Vasington 7520172
Ključne reči: SAD