gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
četvrtak, 21. septembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Talin: Foto izložba „Primenjena nostalgija“
+ larger fontnormal font- Smaller font
talin 21092017_1Izložba „Primenjena nostalgija" dvojice umetnika iz Srbije i Estonije, koji su fotografijama ovekovečili slične scene sa ulica Beograda i Talina, predstavljena je 21. septembra u foajeu Nacionalne biblioteke Estonije. Beogradski fotograf Marko Nikolić i njegov talinski kolega Rait Tulas ostvarili su ovaj umetnički projekat na ideju i podsticaj Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije. Njih dvojica fotografisali su ulične prizore u gradu onog drugog, tražeći motive koji ih podsećaju na sopstveni grad.

Ambasador Saša Obradović se zahvalio organizatorima i domaćinima izložbe za koju je rekao da ukazuje na sličnosti među udaljenim gradovima i ljudima.

talin 21092017_2
„Sličnosti nas spajaju onda kada su prepoznate, a ja nemam nikakvih sumnji kad je u pitanju uspešnost prepoznavanja, jer dobri ljudi uvek prepoznaju jedni druge, u svakom društvu i svakom gradu, bez obzira na nacionalne i etničke razlike", rekao je Obradović i izrazio zadovoljstvo što će biti ambasador Srbije u Estoniji u vreme obeležavanja dva značajna jubileja: stogodišnjice estonske državnosti i 25.-ogodišnjice obnovljene nezavisnosti, kao i u vreme estonskog predsedavanja Savetom EU.

talin 21092017_3
Državni sekretar u Ministarstvu za evropske integracije Srbije Anja Rović je ukazala na dugu tradiciju ovakvog tipa izložbe koju MEI sa državama – predsedavajućim Savetom EU čini već po 13.-i put, te o reformama i nastojanju Srbije da što efikasnije pristupi Uniji. Podsekretar za evropske poslove MIP Estonije Aino Lepik fon Viren istakla je da njena zemlja, i sama iskusivši iskustvo tranzicije i integracije, podržava integraciju Zapadnog Balkana, i Srbije u EU.

Izložba "Primenjena nostalgija" će u decembru biti postavljena u Beogradu.
Ključne reči: Estonija