gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
ponedeljak, 20. novembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Tokio: O Rimljanima na prostoru Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Tokio kultura_Endo_20112017Ambasada Srbije u Tokiju organizovala je kulturni događaj pod nazivom „Kultura drevnih Rimljana u Srbiji kroz pet čula" na kome su predstavljeni rimski lokaliteti i imperatori na prostoru Srbije.

Zamenik direktora Instituta za centralnoevropske studije Djosai univerziteta profesor Nobuhiro Šiba održao je predavanje na temu „Srbija i Rimsko carstvo", sa akcentom na značajan broj rimskih imperatora rođenih u Srbiji. Profesor Šiba je predstavio najznačajnije rimske lokalitete, uključujući Viminacijum kao glavni grad provincije Gornje Mezije i tranzicione tačke između Zapada i Istoka, kao i Sirmium, Naisus i Gamzigrad.

Tokio kultura_prof_shiba_20112017

U okviru programa koji je vodio bivši ambasador Japana u Beogradu Tošio Cunozaki, za 65 prisutnih gostiju, japanski autor Masaši Endo, pričao je o hrani drevnih Rimljana, sa posebnim fokusom na teritoriju današnje Srbije i uticaj tog podneblja na sastojke korišćene za pripremu jela u periodu kasne antike. Gostima je predstavljena i poslužena hrana kuvana po receptima jela služenih na dvoru rimskih imperatora i podeljen primerak brošure Turističke organizacije Srbije na engleskom jeziku „Rimsko carstvo u Srbiji".Predstavljena je i monografija na engleskom jeziku „Putevima rimskih imperatora" autora Miomira Koraća, Snežane Golubović i Nemanje Mrđića.