gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
četvrtak, 01. februar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Džakarta: Srpsko-indonežanski koncert „Harfa na planini"
+ larger fontnormal font- Smaller font
altAmbasada Srbije u Džakarti je, zajedno sa prvim potpredsednikom Donjeg doma Parlamenta Indonezije Fadlijem Zonom, 28. januara organizovala srpsko-indonežanski koncert „Harfa na planini" u etno-selu sundanske kulture Paseban. Nastup srpske umetnice Irine Pejoski praćen je tradicionalnom sundanskom muzikom i nastupom indonežanskog violiniste Fakhrija. Koncertu su prisustvovali predstavnici Parlamenta Indonezije, diplomatskog kora, umetnici i srpska dijaspora.

Irina Pejoska je, uz podršku Ambasade Srbije, nastupila i dan ranije, 27. januara, u pozorištu Salihara. O koncertima i pregledu kulturne saradnje Srbije i Indonezije pisali su mediji, koji su preneli izjavu ambasadora Slobodana Marinkovića da ovaj vid saradnje u kulturi ima za cilj približavanje naroda Srbije i Indonezije. Reportaže o koncertu objavili su indonežanski mediji „RMOL", „GODEPOK", „Telusur", „Sindo", „Lintasparlamen", a emitovani su i prilozi na televizijama „Metro" i „TVRI".

alt

U članku objavljenom u listu „Semarak" ističe se da se diplomatski odnosi Indonezije i Srbije neguju više od 6 decenija, a da posebnu saradnju dve zemlje ostvaruju u oblasti obrazovanja i kulture. Kao dobar primer navode se projekti studentske razmene u kojima učestvuju studenti dve zemlje i umetnici koji su gostovali u Srbiji i Indoneziji.