gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
utorak, 03. jul 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Paderborn: Srbija gost na Festu internacionalnih susreta
+ larger fontnormal font- Smaller font
paderborn1Manifestacija „Srpsko veče" svečano je otvorena u dvorcu Paderborna, u tzv. „Šloshali", kao uvod u Fest internacionalnih susreta u organizaciji „Društva srpsko-nemačkog prijateljstva Nikola Tesla", 29. juna. Internacionalni susreti se svake godine održavaju u Paderbonu , a ove godine gost država bila je Srbija.

Rihard Erb, prijatelj „Društva srpsko-nemačkog prijateljstva Nikola Tesla", priredio je kratak pregled srpske istorije, informacije o jeziku, kulturi i običajima, koji su predstavljeni na dosetljiv i zanimljiv način. Bilo je reči i o broju i položaju Srba u Nemačkoj, kao i o uzajamnim ekonomskim odnosima između Srbije i Nemačke.

paderborn

Predstavljanje Srbije bilo je ispunjeno blokovima igara sa Kosova, iz Dragačeva i iz Radujevca, koje su odigrali članovi Kulturno-umetničkog društva „Borac" iz Solingena. Prikazivani su video snimci sa prirodnim i turističkim ponudama Srbije. Deca koja pohađaju nastavu srpskog jezika otpevala su „Tamo daleko", „Oro" i „Djurđevdan" i izrecitovala pesmu „Domovina". Goran Avramović otpevao je pesme „Ovo je Srbija" i „Pukni zoro".

Goste su pozdravili Branislava Perin Jarić, generalni konzul Srbije u Severnoj Rajni-Vestfaliji, Martin Pantke, zamenik gradonačelnika Paderborna, Ljiljana Umiljenović, predsednica „Društva srpsko-nemačkog prijateljstva Nikola Tesla" i Redzep Alpan, predsednik Saveta za integraciju. U sklopu manifestacije, konzul Perin Jarić dala je kratak intervju za nemačku državnu TV stanicu VDR.