gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
среда, 11. јул 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Техеран: Амбасадор Танасковић на скупу о персијском песнику и научнику Хајаму
+ larger fontnormal font- Smaller font
altАмбасадор Србије при УНЕСКУ и познати светски оријенталиста Дарко Танасковић учествовао је на манифестацији посвећеној хиљадугодишњици стваралаштва чувеног персијског песника, астронома и математичара Омара Хајама, у организацији иранског Министарства културе.

Професор Танасковић је у свом излагању изнео податке о развоју иранистике у нашој земљи, наглашавајући да се Омар Хајам на нашим просторима проучава од прве половине прошлог века и да је његов рад тада превођен на српски језик. Он је показао колико је заступљено проучавање персијске, односно иранске културе у нашој земљи.

Дневни лист „Техран тајмс" објавио је чланак под насловом „Ефикасност је чудо Хајамове поезије", у коме су пренете речи професора Танасковића да су поруке Хајамове поезије толико очигледне да оне директно утичу на мисли људи, те да управо то његову поезију чини магичном.

alt

Активност амбасадора Танасковића на овако важном научном и културном скупу доприноси јачању позитивне слике о Србији у Ирану и културним везама двеју земаља.