gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
sreda, 11. jul 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Teheran: Ambasador Tanasković na skupu o persijskom pesniku i naučniku Hajamu
+ larger fontnormal font- Smaller font
altAmbasador Srbije pri UNESKU i poznati svetski orijentalista Darko Tanasković učestvovao je na manifestaciji posvećenoj hiljadugodišnjici stvaralaštva čuvenog persijskog pesnika, astronoma i matematičara Omara Hajama, u organizaciji iranskog Ministarstva kulture.

Profesor Tanasković je u svom izlaganju izneo podatke o razvoju iranistike u našoj zemlji, naglašavajući da se Omar Hajam na našim prostorima proučava od prve polovine prošlog veka i da je njegov rad tada prevođen na srpski jezik. On je pokazao koliko je zastupljeno proučavanje persijske, odnosno iranske kulture u našoj zemlji.

Dnevni list „Tehran tajms" objavio je članak pod naslovom „Efikasnost je čudo Hajamove poezije", u kome su prenete reči profesora Tanaskovića da su poruke Hajamove poezije toliko očigledne da one direktno utiču na misli ljudi, te da upravo to njegovu poeziju čini magičnom.

alt

Aktivnost ambasadora Tanaskovića na ovako važnom naučnom i kulturnom skupu doprinosi jačanju pozitivne slike o Srbiji u Iranu i kulturnim vezama dveju zemalja.