gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
četvrtak, 04. oktobar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Njujork: Koncert „Putovanje kroz zvuke Srbije" u Karnegi Holu
+ larger fontnormal font- Smaller font
altU čuvenoj koncertnoj dvorani Karnegi Hol u Njujorku, koncertom pod nazivom „Putovanje kroz zvuke Srbije", američkoj publici predstavili su se srpski izvođači koji žive u Americi. Predstavljeno je srpsko muzičko nasleđe nastajalo tokom sedam vekova, od srednjovekovne duhovne muzike, preko izvorne narodne muzike, i klasične, do dzeza.

Publici su se predstavili protođakon Jovan Aničić, ženski vokalni sastav „Rosa", pijanistkinja Jasna Popović, američki mecosopran Ketrin Vajt u pratnji pijaniste Djorđa Nešića, dzez pevačica Alma Mićić, dzez gitarista Rale Mićić zajedno sa španskim dzez pijanistom Abe Rabade, kao i bubnjar Marko Djorđević sa svojim triom „Sveti".

alt

Koncert je, uz pomoć Generalnog konzulata Srbije u Njujorku i finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova, u saradnji sa beogradskim udruženjem Kon Moto, osmislila i organizovala njujorška pijanistkinja srpskog porekla Jasna Popović. Ona je okupila grupu uspešnih muzičkih umetnika srpskog porekla koji žive i rade u SAD, kao i strane izvođače koji poštuju i izvode muziku inspirisanu srpskom muzičkom tradicijom.

alt

Izvođenja dela duhovne i izvorne muzike, kompozicija poznatih srpskih kompozitora, originalnih kompozicija samih izvođača, kao i dzez obrada poznatih narodnih pesama, naišla su na oduševljenje publike u Karnegi Holu, koja je umetnike nagradila gromoglasnim aplauzom.

alt

Koncert je završen zvucima kompozicije „Tamo daleko", koju su na bis zajedno izveli pijanistkinja Jasna Popović i dzez gitarista Rale Mićić. Među brojnom publikom našli su se predstavnici GK Turske, Gruzije i Crne Gore, ambasador Srbije u SAD Djerđ Matković, generalni konzul u Njujorku Mirjana Živković, članovi diplomatskog osoblja Stalne misije Srbije pri UN i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić.