gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
субота, 06. октобар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Хилден: Конзул Бранислава Перин Јарић отворила песничко вече
+ larger fontnormal font- Smaller font
Hilden1Генерални конзул у Диселдорфу Бранислава Перин Јарић и градоначелница Хилдена Бригите Алкенингс отвориле су међународно песничко вече 6. октобра у Градској кући, које сваке године организује Град Хилден, на иницијативу Југословенско-немачког културног савеза.

Генерални конзул Перин је поздравила присутне поштоваоце поезије и прозе и указала да је Северна Рајна Вестфалија од велике важности за Републику Србију, уз подсећање да у овој покрајини живи највећа српска заједница у Немачкој.

„Ови односи сежу стотинама година уназад још у времена када су Вук Караџић и Волфганг Гете сарађивали, када су браћа Грим преводила наше народне песме, умотворине и приче и када је песник Алекса Шантић преводио песме Хајнриха Хајнеа. Наш нобеловац и извесно време српски амбасадор у Берлину Иво Андрић био је велики поштовалац немачке поезије, као и Лаза Лазаревић и Бранко Радичевић. Они су градили културне мостове између наша два народа и наш је задатак да њихово дело наставимо, а овом песничком вечери дајемо допринос томе", рекла је ГК Бранислава Перин Јарић.