gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
utorak, 30. oktobar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Rim: Ambasador Aleksić na konferenciji "Srbija, zemlja velikih mogućnosti"
+ larger fontnormal font- Smaller font
konferencijaInvesticioni potencijali Srbije predstavljeni su na konferenciji "Srbija, zemlja velikih mogućnosti" 30. oktobra u Palati Simoneti Odeskalki u Rimu. Ambasador Goran Aleksić je, na poziv direktora „Grin hil edvajzori" Frančeska Markolinija, predstavio investicioni ambijent i preneo da Srbija nudi niz konkurentskih prednosti za strane investicije, uključujući lakši pristup tržištima istočne Evrope.

„Italija je prva država srpskog izvoza, a druga po veličini uvoza. Komparativne prednosti investiranja u Srbiju su politička stabilnost; pozitivni ekonomski pokazatelji rasta od 4,8 odsto u poslednjih nekoliko meseci, sporazumi o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom i Turskom za proizvode iz Srbije, bescarinski pristup tržištu od 800 miliona ljudi. Tu su i 14 slobodnih zona u kojima može da se razvija poslovanje, podrška koju investitorima pruža Agencija za razvoj, u saradnji sa Vladom Srbije", istakao je ambasador.

Između dve države, dodao je, postoji strateško partnerstvo, a iduće godine obeležava se jubilej - 140 godina diplomatskih odnosa. Podsetio je na istoriju dolaska italijanskih kompanija u bivšu Jugoslaviju, od kraja osamdesetih godina XX veka, i u Srbiju krajem devedesetih godina, što je dovelo do značajnog prisustva italijanskih kompanija, meću kojima su Inteza Sanpaolo, Fijat, Ferero, Geoks, Djenerali osiguranje itd. Više od 700 italijanskih kompanija u Srbiji zapošljava 25 hiljada ljudi. Posebno je govorio o bezbednosti ulaganja u Srbiju, poreskim olakšicama za strana ulaganja, stopi PDV-a od 20 odsto i porezu na dobit od
15 odsto

.

Predstavnici italijanskih institucija govorili su o podsticajnim merama italijanske vlade za izvoz i internacionalizaciju domaćih preduzeća. Poslovanje u Srbiji ocenjeno je kao povoljno i podsticajno.

konferencija1

Direktor „Grin hil edvajzori" Frančesko Markolini je najavio da će do kraja aprila 2019. biti organizovana misija preduzetnika koji žele da investiraju u Srbiji.

0 konferenciji je objavljena vest na sajtu Agencije NOVA.