gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
sreda, 31. oktobar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Tokio: Ambasada promoviše Srbiju u obrazovnim ustanovama
+ larger fontnormal font- Smaller font
skola1Ambasada Srbije u Japanu je tokom oktobra meseca održala nekoliko prezentacija naše zemlje u japanskim obrazovnim ustanovama, gde je pored geografskih i istorijskih karakteristika, bilo reči i o srpskoj kulturi i sportu, a posluženi su i kulinarski specijaliteti.

Na jednoj od najprestižnijih japanskih visokoškolkih ustanova, Univerzitetu Meiđi, održano je šesto po redu predavanje o Srbiji, koje se tradicionalno održava jednom godišnje. Na poziv profesora Koićija Tojokave sa Fakulteta za društvene nauke, predstavnica ambasade Tijana Nagato je 17. oktobra na Meiđi univerzitetu držala prezentaciju „Kultura i običaji Srbije" na japanskom jeziku. Predstavljeni su srpska kulturna baština, običaji vezani za Božić, Uskrs i slavu, najvažniji muzički festivali, narodne igre i istorijske veze i odnosi Srbije sa Japanom. Prikazan je i video materijal Turističke organizacije Srbije „Dunav u Srbiji".

meidji

Predavanje u trajanju od sat vremena pratilo je oko trideset studenata Istorije Evrope. Oni su postavljali pitanja o istoriji Srbije u periodu Prvog i Drugog svetskog rata, uticajima Osmanskog carstva i Austrougarske monarhije na kulturu Srbije, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, običajima vezanim za Božić i slično.

skola

U osnovnim i srednjim školama japanskog grada Fuđimi, grada-pobratima Šapca, 23. oktobra je organizovano služenje srpske hrane za školski obrok. Prema receptima koje je dostavila naša Ambasada, deci su servirani punjene paprike, pileći paprikaš, pljeskavice i ruska salata.

ebara

U nižoj srednjoj školi Ebara Dai-1 u Tokiju, prezentaciju o Srbiji održale su Jelena Nikolić i Tijana Nagato iz Ambasade Srbije 12. oktobra. Učenici su naučili da se predstave, pozdrave i zahvale na srpskom.

ebara1

Direktor škole Takuma Komijama zahvalio se Ambasadi na spremnosti za saradnju i preneo da je to prvi put da školu posećuju predstavnici neke ambasade u Tokiju. Škola Ebara Dai-1 ima preko 500 učenika, najstarija je niža srednja škola na opštini Šinagava, sa tradicijom dugom 70 godina. Rukovodstvo škole želi da podstakne učenike da upoznaju različite kulture i zemlje, a škola ima slogan „Svi smo različiti, svi smo dobri".

ebara2

Predstavnica opštine Šinagava zadužena za obrazovanje i pripremu tokijskih Olimpijskih igara 2020, Masumi Kimura, prisustvovala je prezentaciji.