gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
понедељак, 05. новембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Женева: Постављена спомен-плоча посвећена Јовану Дучићу
+ larger fontnormal font- Smaller font
altУ Женеви је откривена спомен-плоча посвећена Јовану Дучићу, великом српском писцу и дипломати, који је у овом граду провео седам година живота. Иницијативу за постављање овог обележја покренула је Амбасада Србије у Швајцарској, желећи да остави трајан спомен на време које је славни Србин провео најпре на студијама у Женеви, од 1899. до 1906. године, а затим и у својству сталног делегата Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца при Друштву народа, 1925. године.

Спомен-плоча је постављена на адреси на којој је Дучић живео у време студија у непосредној близини Женевског универзитета. На њој пише: „Овде је у време својих студија живео Јован Дучић (1874-1943), кнез српске поезије, књижевник, путописац и дипломата. У спомен на великана српске књижевности, Министарство културе и информисања Републике Србије, новембра 2018. године".

alt
Пред великим бројем грађана Женеве, представника Града и угледних званица, присутнима су се обратили члан Градског већа Женеве Реми Пагани, који је захвалио на овом вредном поклону у спомен на некадашњег славног становника Женеве, амбасадор Србије у Швајцарској Снежана Јанковић, академик Милован Данојлић и писац и преводилац Слободан Деспот.

alt

Амбасадор Снежана Јанковић је истакла да је плоча мали допринос чувању успомене на великана наше књижевности, али и подсећања на дугу традицију културних веза између Србије и Швајцарске, у којој су део свог образовања стекле и многе друге знамените личности наше земље. Она је захвалила Граду Женеви на разумевању историјског и културолошког значаја постављања ове спомен-плоче за Србију, за српски народ у Швајцарској и за културну сарадњу две земље.

alt

Преводилац Дучићевих дела Слободан Деспот прочитао је део путописа „Прво писмо из Швајцарске" и „Песму жени" на француском језику, коју су званице из Женеве претходно имале прилике да чују у оригиналу, на српском језику.

alt

Град Женева и наша Амбасада приредили су коктел у „Пале Ејнар", где су биле изложене Дучићеве фотографије из времена студија у Женеви, као и фотокопије његових студентских свезака и белешки у рукопису.