gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
ponedeljak, 05. novembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ženeva: Postavljena spomen-ploča posvećena Jovanu Dučiću
+ larger fontnormal font- Smaller font
altU Ženevi je otkrivena spomen-ploča posvećena Jovanu Dučiću, velikom srpskom piscu i diplomati, koji je u ovom gradu proveo sedam godina života. Inicijativu za postavljanje ovog obeležja pokrenula je Ambasada Srbije u Švajcarskoj, želeći da ostavi trajan spomen na vreme koje je slavni Srbin proveo najpre na studijama u Ženevi, od 1899. do 1906. godine, a zatim i u svojstvu stalnog delegata Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pri Društvu naroda, 1925. godine.

Spomen-ploča je postavljena na adresi na kojoj je Dučić živeo u vreme studija u neposrednoj blizini Ženevskog univerziteta. Na njoj piše: „Ovde je u vreme svojih studija živeo Jovan Dučić (1874-1943), knez srpske poezije, književnik, putopisac i diplomata. U spomen na velikana srpske književnosti, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, novembra 2018. godine".

alt
Pred velikim brojem građana Ženeve, predstavnika Grada i uglednih zvanica, prisutnima su se obratili član Gradskog veća Ženeve Remi Pagani, koji je zahvalio na ovom vrednom poklonu u spomen na nekadašnjeg slavnog stanovnika Ženeve, ambasador Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković, akademik Milovan Danojlić i pisac i prevodilac Slobodan Despot.

alt

Ambasador Snežana Janković je istakla da je ploča mali doprinos čuvanju uspomene na velikana naše književnosti, ali i podsećanja na dugu tradiciju kulturnih veza između Srbije i Švajcarske, u kojoj su deo svog obrazovanja stekle i mnoge druge znamenite ličnosti naše zemlje. Ona je zahvalila Gradu Ženevi na razumevanju istorijskog i kulturološkog značaja postavljanja ove spomen-ploče za Srbiju, za srpski narod u Švajcarskoj i za kulturnu saradnju dve zemlje.

alt

Prevodilac Dučićevih dela Slobodan Despot pročitao je deo putopisa „Prvo pismo iz Švajcarske" i „Pesmu ženi" na francuskom jeziku, koju su zvanice iz Ženeve prethodno imale prilike da čuju u originalu, na srpskom jeziku.

alt

Grad Ženeva i naša Ambasada priredili su koktel u „Pale Ejnar", gde su bile izložene Dučićeve fotografije iz vremena studija u Ženevi, kao i fotokopije njegovih studentskih svezaka i beleški u rukopisu.