gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
петак, 07. децембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Салцбург: ГК Светлана Станковић објаснила зашто је добро улагати у Србији
+ larger fontnormal font- Smaller font
intervjuНајновије издање привредног часописа „Ехо" доноси интервју са генералним конзулом Србије у Салцбургу, Светланом Станковић. Текст под насловим „Србија је по наводима 'Фајнаншeл тајмза' светски лидер у области 'гринфилд' инвестиција", говори o економским потенцијалима Србије и указује на исплативост страних инвестиција.

Конзул Станковић је истакла да је на територији Србије забележена активност 953 предузећа из Аустрије, а да најбољу потврду повољности привређивања на српском тржишту представља присуство светских гиганата, као што су „Сименс", „Бош", „Фијат", „Континентал" и бројни други.

„Постоје бројне предности на које потенцијални инвеститори могу да рачунају приликом улагања у нашу привреду. На првом месту су макроекономска стабилност, тј. дугогодишња ниска стопа инфлације, високообразована и стручна радна снага, као и бројне пореске и финансијске погодности које су гарантоване законом", рекла је конзул Станковић.

Детаљно је објаснила пореске подстицаје које даје држава приликом започињања пословних активности, повољности у случају запошљавања већег броја радника, а подвукла је и ниску цена електричне енергије и поштанских услуга, нарочито у поређењу са суседним земљама и самом Аустријом.

„Пословање са Србијом пружа приступ тржишту, које широм света броји око 1,3 милијарди људи. To је постигнуто бројним споразумима, међу којима се издвајају ЦЕФТА, споразуми о слободној трговини са Русијом, Белорусијом, Турском и Казахстаном, као и могућност бесцаринског извоза у земље ЕУ, ЕФТА, Јапан и Аустралију. Све ово је резултирало чињеницом да се укупна вредност страних инвестиција у нашој земљи од 2007. године до данас процењује на око 24 милијарде евра", подвукла је ГК.

„Ехо" је водећа публикација на територији Савезне покрајине Салцбург која се бави привредним темама. Часопис доноси редовну листу од 500 најуспешнијих предузећа са територије ове покрајине, која служи као оријентир, не само аустријским, већ и пословним партнерима широм света.