gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
понедељак, 24. децембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Москва: „Бранислав Нушић" Дмитрија Жукова у Амбасади
+ larger fontnormal font- Smaller font
knjiga nusicКњига „Бранислав Нушић", аутора Дмитрија Жукова, представљена је у Амбасади у Москви. Друго издање овог дела штампано је на иницијативу амбасадора Славенка Терзића уз финансијску подршку Експобанк ЈСЦ Београд.

Ha презентацији су говорили Ирина Жукова, удовица Дмитрија Жукова, Владимир Мехрјаков, извршни директор Експобанк ЈСЦ Београд и Јуриј Пољаков, писац, драматург, дугогодишњи главни уредник часописа „Литературнаја газета" и члан Савета за културу и уметност у Председништву Русије. Приказан је део документарног филма о Дмитрију Жукову, у којем су о плодном совјетском и руском писцу и преводиоцу говорили његови савременици, међу којима и амбасадор Славенко Терзић.

Амбасадор Славенко Терзић је посебну захвалност изразио руководству банке за финансирање издавања ове књиге, значајне за нашу укупну билатералну сарадњу. Нагласио да је Дмитриј Жуков својим делом изванредно проникао у друштво и пренео амбијент у којем је стварао Нушић. Указао је на значај „феномена власти" који је наш писац, комедиограф и дипломата својевремено осликао, а који је и данас актуелан у свим друштвима.

knjiga nusic1

Учесници су посебно истакли ауторову љубав према Србији и интересовање за живот и рад Бранислава Нушића. Његова преданост, дружење са Нушићевом кћерком и посете градовима и местима где је стварао и живео наш писац, учинили су да ова књига представља најбољу биографију великог ствараоца.

Писац Јуриј Пољаков је истакао да је Нушић најпопуларнији српски комедиограф у СССР и Русији, од кога су многи руски писци учили „занат", a његова дела и данас се изводе у позориштима Русије.