gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
ponedeljak, 24. decembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Moskva: „Branislav Nušić" Dmitrija Žukova u Ambasadi
+ larger fontnormal font- Smaller font
knjiga nusicKnjiga „Branislav Nušić", autora Dmitrija Žukova, predstavljena je u Ambasadi u Moskvi. Drugo izdanje ovog dela štampano je na inicijativu ambasadora Slavenka Terzića uz finansijsku podršku Ekspobank JSC Beograd.

Ha prezentaciji su govorili Irina Žukova, udovica Dmitrija Žukova, Vladimir Mehrjakov, izvršni direktor Ekspobank JSC Beograd i Jurij Poljakov, pisac, dramaturg, dugogodišnji glavni urednik časopisa „Literaturnaja gazeta" i član Saveta za kulturu i umetnost u Predsedništvu Rusije. Prikazan je deo dokumentarnog filma o Dmitriju Žukovu, u kojem su o plodnom sovjetskom i ruskom piscu i prevodiocu govorili njegovi savremenici, među kojima i ambasador Slavenko Terzić.

Ambasador Slavenko Terzić je posebnu zahvalnost izrazio rukovodstvu banke za finansiranje izdavanja ove knjige, značajne za našu ukupnu bilateralnu saradnju. Naglasio da je Dmitrij Žukov svojim delom izvanredno pronikao u društvo i preneo ambijent u kojem je stvarao Nušić. Ukazao je na značaj „fenomena vlasti" koji je naš pisac, komediograf i diplomata svojevremeno oslikao, a koji je i danas aktuelan u svim društvima.

knjiga nusic1

Učesnici su posebno istakli autorovu ljubav prema Srbiji i interesovanje za život i rad Branislava Nušića. Njegova predanost, druženje sa Nušićevom kćerkom i posete gradovima i mestima gde je stvarao i živeo naš pisac, učinili su da ova knjiga predstavlja najbolju biografiju velikog stvaraoca.

Pisac Jurij Poljakov je istakao da je Nušić najpopularniji srpski komediograf u SSSR i Rusiji, od koga su mnogi ruski pisci učili „zanat", a njegova dela i danas se izvode u pozorištima Rusije.