gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
петак, 05. април 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Франкфурт: Манифестације поводом јубилеја српске заједнице и цркве
+ larger fontnormal font- Smaller font
manifestacijaГенерални конзулат у Франкфурту учествовао је у припремању манифестација у „Царској сали" градске скупштине и српској цркви у Франкфурту на Мајни, поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 10. годишњице Централног савета Срба у Хесену.

Пријему високих званица 29. марта присуствовао је генерални секретар МСП Вељко Одаловић. Домаћини су, у знак поштовања јубилеја српске заједнице у Франкфурту, истакли српску заставу на тераси градске скупштине.

Генерални конзул Бранко Радовановић честитао је јубилеј и подсетио на значај постојања кровне организације која окупља наше клубове у Хесену, представља их и штити њихове интересе пред немачким властима.

manifestacija2

На пријему је приказана изложба фотографија „Ми код вас – заједништво које траје већ 50 година", са освртом на билатерални споразум између СФРЈ и СРН из 1969. године, који је био правни основ за прве велике економске миграције из Србије и бивших југословенских република у Западну Немачку.

manifestacija1

У ГК Франкфурт уприличен је састанак генералног секретара МСП Одаловића са председницима клубова и удружења, председником Централног савета Срба у Хесену Миодрагом Стојковићем, власником дневног листа „Вести" из Франкфурта Александром Видаковићем, наставницима српске допунске наставе и координаторком допунске наставе за Европу Биљаном Букинац.

manifestacija3

У свечаној сали поред српског Храма васкрсења господњег, на позив ГК Франкфурт гостовали су чланови КУД Копаоник из Лепосавића, који су наступом употпунили програм обележавања осам векова аутокефалности СПЦ.

manifestacija4

Културне манифестације, којима су се одазвали истакнути појединци и удружења српске дијаспоре у овом делу Немачке као и званичници неколико немачких градова, те покрајинских власти Хесена, искоришћени су за подстицај сарадње и подршке народу и светињама на Косову и Метохији.