gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
понедељак, 08. април 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Будимпешта: Обележена годишњица НАТО бомбардовања
+ larger fontnormal font- Smaller font
godisnjicabombДвадесета годишњица НАТО бомбардовања СРЈ обележена је у Амбасади у Будимпешти, у организацији Изасланства одбране Србије и у присуству војних изасланика више земаља и представника српских институција и организација, као и СПЦ.

Присутнима је приказан документарни филм Министарства одбране Србије о догађајима за време НАТО бомбардовања и о улози Војске Србије у данашњим геополитичким условима.

Пре приказивања филма обратио им се изасланик Министарства одбране Србије, потпуковник Душко Ђекић, подсећајући да 24. марта Србија одаје пошту жртвама НАТО бомбардовања, сећа се својих жртава из тог рата, али и свих других.

Nato3IMG 1880

„Од НАТО бомбардовања је прошло двадесет година, али су сећања још увек жива, као и последице нежељеног сукоба. Тада се део међународне заједнице војном интервенцијом умешао у завршницу грађанског рата на тлу бивше СФРЈ, следећи своје политичке, економске и војне циљеве. Војници, генерално не подржавају ратове, зато што знају њихове последице, али они доносе одлуке у рату, а не о рату. Зато су оружане снаге 1999. године стале на чело одбране тадашње државе Југославије извршавајући своју уставну улогу и чинећи оно на шта су се обавезали војничком заклетвом и својом чашћу", рекао је потпуковник Душко Ђекић поводом обележавања годишњице НАТО бомбардовања.