gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
недеља, 27. октобар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Хелсинки: Дани српског филма
+ larger fontnormal font- Smaller font
dani srpskog_filma_201911Ревија Дани српског филма одржана је од 25. до 27. октобра у хелсиншком биоскопу К-13. Ова културна манифестација се одржава већ девету годину за редом, у организацији Српско-финског друштва као носиоца пројекта суфинансираног средствима Министарства спољних послова, а уз помоћ Филмског центра Србије, Општине Хелсинки и Амбасаде Србије у Финској.

Ове године су се на програму нашли играни филмови „Такси блуз" Мирослава Стаматова, „Јужни ветар" Милоша Аврамовића и „Терет" Огњена Главонића. Први пут је на овом фестивалу приказан и један дечји филм: „Злогоње" режисера Рашка Миљковића, као и документарни филм „Окупирани биоскоп" Сенке Домановић. Избор филмова је и ове године, у складу с могућностима, извршио Филмски центар Србије, док је гост фестивала био редитељ Мирослав Стаматов, чију је комедију „Такси блуз", приказану на отварању Фестивала, гледало око 120 гледалаца.

Фестивал је отворен обраћањем председника Српско-финског друштва Владана Јовановића и амбасадора Србије Саше Обрадовића, који је истакао значај очувања ове већ традиционалне филмске ревије као гаранта присуства наше уметности на финској културној сцени. Амбасадор је такође истакао да се 2019. године серијом манифестација обележава 90 година билатералних односа Србије и Финске, па је позвао публику да и ову филмску ревију сви заједно посвете том важном јубилеју.

alt