gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
четвртак, 07. новембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Токио: Сећање на сликара и вајара Милана Туцовића
+ larger fontnormal font- Smaller font
slikarАмбасада у Токију је, у сарадњи са токијском галеријом „Степс", организовала 7. новембра сећање на прерано преминулог српског сликара и вајара Милана Туцовића (1965-2019).

Амбасадор Ненад Глишић је, захваљујући се јапанским пријатељима и љубитељима дела уметника на одзиву, подсетио на дугогодишњу сарадњу Милана Туцовића са Јапаном још од прве изложбе његових дела у Токију 2013. године.

Уз речи пијетета због прераног губитка једног од најуспешнијих и најдаровитијих српских уметника средње генерације посвећених магичном реализму, подсетио је да је Милан Туцовић боравио у Јапану и у марту ове године када су његови радови били изложени заједно са радовима двојице јапанских уметника у галерији једног од најугледнијих јапанских универзитета Васеда.

slikar1

О животу и раду сликара и о његовим посебним везама и љубави према Јапану говорили су и његови јапански пријатељи - власник галерије „Степс" Масами Јошиока, пријатељ Милана Туцовића из студентских дана из Београда и професор енглеског језика на Шоуа женском универзитету Муцуми Кишијама и професорка Филолошког факултета у Београду Кајоко Јамасаки.

slikar2

Присутни су имали прилике да виде слике Милана Туцовића са јапанским мотивима настале током његовог боравка у Јапану у марту ове године које је галерија „Степс" уступила Амбасади за ову прилику, као и један од његових радова из младости.