gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
уторак, 19. новембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Торонто: Изложба експоната о храбрости и страдању Срба у Великом рату
+ larger fontnormal font- Smaller font
Izloba u_GK_Toronto_7Изложба ордења, медаља, захвалница и других експоната на тему учешћа, храбрости и страдања српске војске у Првом светском рату отворена је од 19. до 26. новембра у Генералном конзулату у Торонту. Повод за изложбу је обележавање потписивања примирја у Првом светском рату, али и интересовање српске заједнице у Канади, међу којима су потомци солунских бораца, да изложе јавности део наслеђених, приватних колекција ордења и признања изузетне вредности.

Отварању изложбе су, између осталих, присуствовали посланик у Онтаријском парламенту Том Ракочевић, генерални конзул Пољске Кшиштоф Гжељчек, конзул Сједињених америчких држава Ејприл Хајне и вицеконзул Овен Флечер, конзул Северне Македоније Аднан Мемед, конзул Мексика Луј Кастанеда, професори са Факултета историје и Медицинског факултета на Универзитету Торонто и Јорк Универзитету и многи други. Отварајући изложбу, гостима се обратио генерални конзул Василије Петковић, који је изнео историјске чињенице о Великом рату у Србији и учешћу канадских добровољаца у медицинском корпусу.

Izloba u_GK_Toronto_5

У првом сегменту изложбе архитекта Милош Павловић изложио је колекцију признања која су додељена његовом прадеди лекару Милошу Борисављевићу, учеснику свих ратова у Србији крајем 19. и почетком 20. века, председнику Српског друштва Црвеног крста и једном од оснивача Медицинске школе у Београду.

IzlozbaT

Горан Брелих, старији потпредседник у компанији „Кешмен и Вејфилд УЛЦ" изложио је приватну колекцију ордења која обухвата вредне примерке. Приказани су и урамљени сегменти осам свезака стрип-антологије под називом "Линије фронта" посвећене обележавању стогодишњице Првог светског рата, које је приредио Зоран Моро у својој издавачкој кући "Систем комикс". „Српска национална академија у Канади" свој допринос дала је изложбом фотографија које су овековечиле моменте кроз које је пролазила славна српска војска.