gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
петак, 22. новембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Москва: Представљен туристички водич „Моја укусна Србија" у Амбасади
+ larger fontnormal font- Smaller font
altПрезентација туристичког водича Јелене Зелинске и Татјане Рибакове „Моја укусна Србија" одржана је 20. новембра у Амбасади Србије у Москви. У водичу је описана гастрономска култура разних регионалних кухиња Србије, сеоске и градске кулинарске традиције.

Презентацију су водили министар-саветник у Амбасади Славољуб Царић, аутор Јелена Зелинска и главни уредник издавачке куће „Веће" Сергеј Дмитријев. Присуствовали су српски студенти, чланови дипломатског кора, руски студенти и представници културног и јавног живота. Међу гостима Амбасаде био је и Александар Чепурин, бивши амбасадор Русије у Србији. Презентацију је пратио кратки музички наступ српског глумца и певача Марка Долаша.

alt

У наступима учесника презентације је истакнут значај овог туристичког водича, који је написан са пажњом према културној историји Србије, њеној гастрономији, обичајима и традицији. Оцењено је да овом књигом, која чини део едиције „Балкански путник", нису представљени само рецепти најпознатијих српских специјалитета, већ је описано и традиционално гостопримство српских домаћина, кулинарске традиције, као и анегдоте које су аутори доживели током путовања по Србији.

alt

Јелена Зелинска је говорила о својим кулинарским путовањима по Србији, утисцима о местима које је посетила, разговорима о српским производима са произвођачима и куварима. Говорила је и о најбољим српским кафанама и уникатним етно-селима, где се упознала не само са начином припремања традиционалних јела, већ и са историјом националне кухињс Србије.

Водич је друга књига ове две руске новинарке - први водич „Моја предивна Србија" је, према речима Зелинске, изазвао неочекивану популарност након што је председник Александар Вучић током посете Москви прошле године поклонио председнику Путину ову књигу, која је потом доживела друго издање.

Овим поводом је у Амбасади приређен и пригодан коктел.