gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
petak, 22. novembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Moskva: Predstavljen turistički vodič „Moja ukusna Srbija" u Ambasadi
+ larger fontnormal font- Smaller font
altPrezentacija turističkog vodiča Jelene Zelinske i Tatjane Ribakove „Moja ukusna Srbija" održana je 20. novembra u Ambasadi Srbije u Moskvi. U vodiču je opisana gastronomska kultura raznih regionalnih kuhinja Srbije, seoske i gradske kulinarske tradicije.

Prezentaciju su vodili ministar-savetnik u Ambasadi Slavoljub Carić, autor Jelena Zelinska i glavni urednik izdavačke kuće „Veće" Sergej Dmitrijev. Prisustvovali su srpski studenti, članovi diplomatskog kora, ruski studenti i predstavnici kulturnog i javnog života. Među gostima Ambasade bio je i Aleksandar Čepurin, bivši ambasador Rusije u Srbiji. Prezentaciju je pratio kratki muzički nastup srpskog glumca i pevača Marka Dolaša.

alt

U nastupima učesnika prezentacije je istaknut značaj ovog turističkog vodiča, koji je napisan sa pažnjom prema kulturnoj istoriji Srbije, njenoj gastronomiji, običajima i tradiciji. Ocenjeno je da ovom knjigom, koja čini deo edicije „Balkanski putnik", nisu predstavljeni samo recepti najpoznatijih srpskih specijaliteta, već je opisano i tradicionalno gostoprimstvo srpskih domaćina, kulinarske tradicije, kao i anegdote koje su autori doživeli tokom putovanja po Srbiji.

alt

Jelena Zelinska je govorila o svojim kulinarskim putovanjima po Srbiji, utiscima o mestima koje je posetila, razgovorima o srpskim proizvodima sa proizvođačima i kuvarima. Govorila je i o najboljim srpskim kafanama i unikatnim etno-selima, gde se upoznala ne samo sa načinom pripremanja tradicionalnih jela, već i sa istorijom nacionalne kuhinjs Srbije.

Vodič je druga knjiga ove dve ruske novinarke - prvi vodič „Moja predivna Srbija" je, prema rečima Zelinske, izazvao neočekivanu popularnost nakon što je predsednik Aleksandar Vučić tokom posete Moskvi prošle godine poklonio predsedniku Putinu ovu knjigu, koja je potom doživela drugo izdanje.

Ovim povodom je u Ambasadi priređen i prigodan koktel.