gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
четвртак, 05. децембар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Почео Министарски савет ОЕБС у Кијеву
+ larger fontnormal font- Smaller font
oebs-minМинистар спољних послова Републике Србије Иван Мркић, који предводи делегацију на 20. заседању Министарског састанка Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Кијеву, 5. и 6. децембра 2013. године, обратио се данас министрима држава учесница ОЕБС током пленарног заседања.

На радном ручку за шефове делегација, министар Мркић је заједно са домаћином, министром иностраних послова Украјине Леонидом Кожаром, и председником и министром иностраних послова Швајцарске Конфедерације Дидијеом Буркхалтером, говорио у уводној дебати.

На маргинама скупа, министар Мркић је имао билатералне сусрете са министрима иностраних послова Немачке Гидом Вестервелеом, Русије Сергејом Лавровим, Канаде Џоном Бердом, Хрватске Весном Пусић, Црне Горе Игором Лукшићем, Норвешке Боргеом Брендеом, Словачке Мирославом Лајчаком, Чешке Јаном Кохоутом, Молдавије Наталијом Герман, Азербејџана Елмаром Мамадијаровим, Шведске Карлом Билтом, Монголије Лувсанванданом Болдом и Свете Столице Домиником Мамбертијем. Кратко се сусрео и са турским министром спољних послова Ахметом Давутоглуом.

Такође, министар Мркић је имао и разговор са помоћницом државног секретара САД Викторијом Нуланд, као и са председником Парламентарне скупштине ОЕБС Ранком Кривокапићем.

За други дан заседања су планирани сусрети министра Мркића са председником и МИП Швајцарске Конфедерације Дидијеом Буркхалтером, министрима иностраних послова Грузије Мајом Панџикидзе и Казахстана Ерланом Идрисовим, као и са високим комесаром за националне мањине ОЕБС Астрид Торс и генералним секретаром ОЕБС Ламбертом Занијером.