gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
utorak, 15. septembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Poseta ministra Dačića Češkoj
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0100Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi dvodnevnoj poseti Češkoj, razgovarao je danas sa najvišim zvaničnicima te zemlje. Šef srpske diplomatije sastao sa predsednikom Senata Milanom Stejhom, premijerom Bohuslavom Sobotkom i svojim kolegom, ministrom inostranih poslova Lubomirom Zaoralekom.

Nakon sastanka sa ministrom Zaoralekom, ministar Dačić izrazio je zadovoljstvo zbog posete Češkoj, istakao da su odnosi Srbije i Češke tradicionalno dobri i podsetio na zanimljivu činjenicu da je Masarik imao srpski diplomatski pasoš i to besplatan, izdat u Londonu od Vlade Kraljevine Srbije.

„Češka i Srbija žele da nastave dobre odnose, da nastavimo saradnju u svim oblastima. Posebno nas raduje i poseta češkog premijera i mogućnost da sa srpskim predsednikom vlade razgovara o saradnji, a naročito o saradnji u oblasti ekonomije.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Češke je veća od 600 miliona evra i dobra je, ali može da bude znatno veća. Velike mogućnosti postoje u oblasti energetike, saobraćaja, infrastrukture itd.

Siguran sam da postoji još mnogo mogućnosti za unapređenje naše saradnje. Radimo na tome da potpišemo još međudržavnih sporazuma iz više oblasti.

Zahvalni smo Češkoj na velikoj podršci koju nam pruža u evrointegracijama i na izraženoj želji za dinamiziranjem odnosa, susreta i poseta na najvišem nivou.

Srbija ima dosta problema, kao i čitava Evropa, sa migrantskom krizom. Srbija nije ni u kakvoj vezi sa tom krizom osim što je tranzitna teritorija. Kroz našu zemlju je prošlo 140.000 migranata, a 550 je tražilo azil u Srbiji. Svi hoće da idu u zapadnu Evropu. Specifičan problem koji Srbija ima, koji je razlikuje od drugih zemalja, jeste da vi učvršćujete spoljne granice EU, odnosno Šengena, a nama migranti dolaze upravo iz EU iz Grčke i Bugarske. Prema kome onda mi da učvršćujemo naše ograde?

Zato mi uvažavamo potrebe svake od zemalja Evropske unije da štiti svoje nacionalne interese. Nismo prezadovoljni time što to ima simbolički loš značaj. Mi nećemo kvariti odnose sa tim zemljama i apelujemo na Evropsku uniju da što pre dođe do nekog zajedničkog rešenja. Ono što mi u Srbiji sigurno ne želimo, jeste da mi na kraju budemo žrtve.

Svi se migranti vraćaju odakle su došli tj. tamo gde su zabeleženi da su bili. Mi poštujući evropska pravila, želeći da budemo član Evropske unije. To smo i radili, u skladu sa našim obavezama kao zemlje kandidata, za razliku od drugih zemalja pre nas, koje to nisu radile. Mi smo pokazali visok nivo odgovornosti, nije bilo nikakvih incidenata od strane građana Srbije koji bi se protumačili kao antimigrantski.

Ovo je velika kriza sa kojom se Evropska unija suočava i zato ona mora da reaguje veoma ozbiljno i sa jasnim planom.

Sigurno da ni Srbija ni Češka ne mogu na to mnogo da utiču. Želim još jednom da kažem da su Srbi vaša braća na Balkanu, to je oduvek bilo tako u našoj dugoj istoriji. I naši veliki carevi su bili u međusobnoj komunikaciji - čak i pisali pisma jedni drugima - mislim na Karla i Dušana. Zbog svega toga i treba da se mnogo više držimo zajedno.

Zato se i radujem dolasku mog kolege u Beograd, nadam se da će doći u bilateralnu posetu, a i na Ministarski savet OEBS-a koji se u decembru održava u Beogradu", rekao je ministar Dačić.