gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 01. jul 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Republika Srbija preuzela predsedavanje Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju
+ larger fontnormal font- Smaller font
Soci 2Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas u Sočiju na 34. zasedanju Saveta ministara spoljnih poslova država članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).

Republika Srbija je danas od Ruske Federacije preuzela svoje šestomesečno predsedavanje Organizaciji, koje će 31. decembra 2016. godine predati Turskoj.

„Srbija od danas preuzima predsedavanje Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju koja u svom sastavu ima dvanaest zemalja. Važno je istaći tu se nalaze izuzetno velike i ekonomski jake zemlje kao što su Ruska Federacija i Turska ali i zemlje sa različitim ekonomskim potencijalima i pozicijama u raznim međunarodnim organizacijama, neke su članice EU, neke članice Evroazijskog saveza.

Nesumnjivo je da postoji ogroman potencijal za razvoj ekonomske saradnje, mislimo na projekte u oblasti transporta, energetike i razvoja trgovine. Postoje razna tela u okviru Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, od banke do instituta koji se bave projektima, postoje mnogi projekti koji se finansiraju.

Srbija će iskoristiti predsedavanje da revitalizuje ovu organizaciju jer je ona opterećena političkim sukobima među članicama. Ti sukobi se vode na bilateralnoj osnovi i to se odražava na ekonomsku saradnju. Treba da se politika ostavi po strani a da se traže ekonomski interesi.

Ovde je značajno da su ovo prvi sastanci posle obnavljanja odnosa između Rusije i Turske.

Kruna našeg predsedavanja biće Ministarski sastanak u decembru u Beogradu gde će biti prisutno dvanaest ministara spoljnih poslova. Očekujemo da u Beogradu budu svi ministri spoljnih poslova ovih dvanaest zemalja i to će, nakon prošlogodišnjeg Ministarskog sastanka OEBS-a u Beogradu, ponovo biti jedan veliki skup u našoj zemlji", izjavio je danas u Sočiju ministar Dačić.