gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 28. april 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Vlada Srbije posvećena članstvu u EU i izgradnji mira i stabilnosti u regionu
+ larger fontnormal font- Smaller font
malta 2Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas na Neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i država kandidata za članstvo koji je održan na Malti. Sastanku su predsedavali visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i malteški ministar spoljnih poslova Džordz Vela.

Šef srpske diplomatije je u svom izlaganju govorio o situaciji u Srbiji i regionu. On je istakao da je kapitalna vrednost koju Srbija ima u ovom trenutku - politička stabilnost.

„U tom smislu istakao sam da je pobeda premijera Vučića na predsedničkim izborima doprinos toj političkoj stabilnosti i da će nova Vlada koja se bude formirala nastaviti da bude posvećena članstvu u EU i izgradnji mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Rekao sam da dešavanja u Makedoniji ne mogu da se posmatraju kao izolovan slučaj, da predstavljaju i posledicu raznih izjava kojima se podstiču neki projekti koji mogu da izazovu nestabilnost, kao i da je Srbija izložena takvim potezima. U pitanju su najave koje kontinuirano dolaze iz Tirane, Prištine, Bujanovca, a prenose se i na druge zemlje kao što je Makedonija. To su ideje o stvaranju Velike Albanije i ujedinjenju svih Albanaca. Ovde sam upitao kako bi se reagovalo da mi pomenemo ideju o ujedinjenju svih Srba u jednu državu i da li bi se o istoj ćutalo.

Na sastanku sam istakao da je Srbija izložena pretnjama i u samoj Srbiji, a to su izjave da Vučić nije predsednik Albancima na jugu Srbije, nego da je to Rama. Naglasio sam da su to provokacije na koje Srbija ne reaguje. Suzdržani smo jer želimo da budemo proizvođač mira i stabilnosti u regionu.

Na sastanku sam rekao francuskom ministru spoljnih poslova da je Srbija veoma teško primila odluku francuskog suda, da je Francuska izrazila nepoštovanje prema srpskim žrtvama, koje imaju pravo na pravdu kao i sve druge žrtve. Takođe, obavestio sam da smo pozvali našeg ambasadora u Francuskoj na konsultacije u Beograd i da on večeras dolazi. Ponovio sam da će sve ovo ostaviti trag na naše bilateralne odnose.

Sve ovo što sam rekao, govorim zbog toga što želimo da sačuvamo mir i stabilnost. Smatramo da je ideja EU veoma važna za smrivanje tenzija u regionu, da se tako pokazuje da svi imao zajednički cilj kome će Srbija biti posvećena i da će premijer, budući predsednik i nova vlada raditi posvećeno ka ostvarenju tog cilja", rekao je posle sastanka u Valeti ministar Dačić.


Ministar Dačić na GIMNIH sastanku

Ministar Dačić na GIMNIH sastanku

Ministar Dačić na GIMNIH sastanku

Ministar Dačić na GIMNIH sastanku

Ministar Dačić na GIMNIH sastanku

Ministar Dačić na GIMNIH sastanku

Ministar Dačić na GIMNIH sastanku

Ministar Dačić na GIMNIH sastanku