gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
četvrtak, 18. maj 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Prva runda Beogradske konferencije između Republike Srbije i Republike Poljske
+ larger fontnormal font- Smaller font
bgd.konf 1852017U Varšavi je 18. maja 2017. godine, na inicijativu poljske strane, održana prva runda  Beogradske konferencije između Republike Srbije i Republike Poljske.

Delegaciju Republike Srbije predvodio je politički direktor Ministarstva spoljnih poslova ambasador Zoran Vujić, a delegaciju domaćina zamenik direktora Departmana za evropsku politiku, zadužen za JIE i politiku proširenja Ana Sohanjska.

Konferencija je organizovana kao niz sastanaka na kojima su razmatrana praktična iskustva državne administracije u procesu pristupanja i saradnje s EU u oblasti Zajedničke spoljne i bezbednosne politike, i pri tome, Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, unutrašnjih pitanja/migracije, pravosuđa, kao i pregovora u oblasti poljoprivrede.

Tokom razgovora o napretku Srbije u procesu evrointegracija, preneta je zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju Poljska pruža Srbiji na njenom evropskom putu. U zaključcima sastanka istaknuto je da uspostavljena platforma predstavlja konkretan vid saradnje i uspešan format za dalju razmenu iskustava u procesu pristupanja EU.

Na marginama Konferencije održan je odvojen susret političkog direktora Zorana Vujića sa političkim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Republike Poljske Vitoldom Sobkuvim.

Planirano je da se sledeća konferencija održi u 2018. godini u Beogradu.