gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
četvrtak, 07. decembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić o susretima na marginama Ministarskog saveta OEBS-a
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_MS_OEBSPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, na marginama Ministarskog saveta OEBS-a, imao je kratke razgovore sa državnim sekretarom SAD-a Reksom Tilersonom, ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije, šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom i ministrom za Evropu i Ameriku u Forin ofisu Alanom Dankanom.

U razgovoru sa američkim kolegom, ministar Dačić je istakao da je neophodno da se naprave određeni strateški dogovori, kao i da je Srbija spremna da otvoreno razgovara sa novom američkom administracijom.

"Skrenuo sam mu pažnju da promene u američkoj politici treba da donesu samo predsednik, potpredsednik i ministar spoljnih poslova, budući da predstavnici starog establišmenta, ne mogu to da učine jer brane svoju politiku iz 90-tih godina."

Ministar Dačić u razgovaru sa TilersonomMinistar Dačić u razgovaru sa Tilersonom definisao je još jednom poziciju naše zemlje, a to je želja da Srbija i SAD pronađu zajedničke interese.

Šef srpske diplomatije je ocenio da je neophodno imati češću komunikaciju, kao i da je potrebno videti kako možemo da imamo jednu dobitnu kombinaciju u kojoj bi se našli zajednički interesi a kako bi trajno bili rešeni neki problemi koji postoje u regionu, kao što je Kosovo i Metohija.

"Razgovor sa Tilersonom je bio otvaranje vrata da se početkom iduće godine napravi jedan bilateralni sastanak sa njim", ukazao je ministar Dačić.

Dačić - LavrovSa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim, šef srpske diplomatije razgovarao je o detaljima njegove posete Srbiji.

"Ministar Lavrov dolazi 24. februara, na proslavu 180. godišnjice diplomatskih odnosa Rusije i Srbije".

U razgovoru sa ministrom za Evropu Velike Britanije Alanom Dankanom izražena je obostrana opredeljenost za unapređenje odnosa dve zemlje, posebno imajući u vidu jubilej - 180 godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa. Ministar Dankan je istakao snažnu podršku Velike Britanije evrointegracijama Srbije i posebno podvukao da se u svetlu Bregzita njeno angažovanje na Zapadnom Balkanu svakako neće smanjivati. Dva ministra su razgovarala o narednom samitu EU – Zapadni Balkan, koji će se održati u julu 2018. godine u Londonu.

Dačić - Dankan"Ministar za Evropu Velike Britanije je želeo da nam prenese da njegova zemlja za kraj jula sprema Samit EU i Zapadnog Balkana, koja će biti u Londonu. Pozvao je da, ako imamo neke posebne zahteve, to iznesemo", naglasio je Dačić i dodao da će Dankan početkom iduće godine posetiti Srbiju.

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Ukrajine Pavlom Klimkinom, prvom posle problema nastalih nakon izjave ambasadora Ukrajine u Srbiji, ministri Dačić i Klimkin još jednom su podvukli da je veoma važno za dve zemlje da imaju dobre odnose.

Dačić - Klimkin"I jedan i drugi smo konstatovali da ambasadori treba da obavljaju svoj posao u skladu sa Bečkom konvencijom, a ne da se bave nekom globalnom politikom koja nema veze sa našim bilateralnim odnosima", rekao je šef srpske diplomatije.

Ministar Dačić je istakao da je dogovoreno da se nastavi međusobna komunikacija i izneo mišljenje da bi bilo dobro da ministar Klimkin iduće godine dođe u posetu Srbiji.