gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 02. mart 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić pozvao Komorska ostrva da preispitaju odluku o Kosovu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Komorska ostrvaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravio je u zvaničnoj poseti Komorskim ostrvima.

Ministar Dačić pozvao je rukovodstvo Komorskih ostrva da preispita odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, donetu 2009. godine.

Ministar Dačić je istakao da je ta odluka suprotna principima za koje se Komori bore kada je i njihov teritorijalni integritet u pitanju, a da Srbiju i tu ostrvsku državu vežu prijateljski odnosi iz vremena bivše Jugoslavije i predsednika Tita.

Ministar je naglasio da je Srbija prijatelj Komora, i dodao da Srbija podržava teritorijalni integritet Komorskih ostrva.

On je ukazao je da naša zemlja ima slične probleme sa svojim teritorijalnim integritetom, jer je, kako je podsetio, došlo do jednostranog separatizma, secesije, jednog dela njene teritorije, "koji su podržale neke zapadne zemlje koje imaju dvostruke standarde kada je u pitanju vaš region".

„Mi koji imamo slične problem, treba jedni druge da podržavamo. U tom smislu, hteli bismo da zamolimo Vladu, predsednika, kabinet ministra, da povuku priznanje. Mi se zalažemo za dijalog naravno, ali smo protiv jednostranih akata", istakao je šef srpske diplomatije.

On je dodao da su Jugoslavija i Tito podržavali su borbu Komora za nezavisnost i istakao da je Jugoslavija odmah nakon sticanja nezavisnosti tih ostrva uspostavila diplomatske odnose - 1976. godine.

„Mi smo glasali takođe za sve rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a koje se tiču teritorijalnog integriteta Komora i to ćemo raditi i dalje, a želimo razvoj sveukupne saradnje u svim oblastima", rekao je Daccich.

Ministar je rekao i da je razgovarao o potpisivanju sporazuma o prijateljstvu između dve zemlje, kao i o sporazuma o ekonomskoj, kulturnoj, prosvetnoj saradnji, te o međusobnom ukidanju viza, razvoju turizma.

Istakao je i da očekuje posetu svog kolege Srbiji, kao i sastanak dva predsednika.