gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 06. april 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministarski sastanak Pokreta nesvrstanih bio je veoma uspešan za Srbiju
+ larger fontnormal font- Smaller font
Baku - izjava„Pokret nesvrstanih zemalja je za Srbiju od izuzetnog značaja imajući u vidu da mi baštinimo tradiciju bivše Jugoslavije i predsednika Tita koji i dalje uživa veliki ugled među zemljama članicama Pokreta.

Podsetio bih da među nešto više od 80 zemalja koje nisu priznale Kosovo, više od njih 60 su članovi Pokreta nesvrstanih. U tom smislu je veoma važno da negujemo dobre odnose sa tim zemljama, da insistiramo na reafirmaciji dobrih odnosa iz vremena Tita, a samim tim i na ispravljanju određenih pogrešnih odluka koje su usledile od strane nekih zemalja, a vezane su za pitanje Kosova.

Imao sam veoma srdačne i sadržajne razgovore sa domaćinima. Razgovarao sam sa predsednikom i ministrom spoljnih poslova Azerbejdzana, Ilhamom Alijevim i Elmarom Mamadjarovim, jedna od tema naših razgovora bila je i poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Bučića Azerbejdzanu koja je planirana za drugu polovinu maja.

Imao sam i niz sastanaka sa mojim kolegama, ministrima spoljnih poslova. Imao sam više od 20 bilateralnih sastanaka i sa svim sagovornicima sam veoma ozbiljno razmotrio stanje naših bilateralnih odnosa. Postoji velika podrška koju imamo kada je u pitanju teritorijalni integritet i velika spremnost tih zemalja da porazgovaramo o ukupnim odnosima, uključujući i pitanje Kosova.

Ovaj Ministarski sastanak Pokreta nesvrstanih bio je veoma uspešan za Srbiju. Srbija ima status posmatrača, nažalost, jer je Jugoslavija jedan od osnivača i zaslužuje da ima mnogo značajnije mesto u Pokretu. To ne mora da znači da će štetiti našem evropskom putu, jer mnoge države pre nego što su postale članice EU bila su bile pounopravni članovi Pokreta nesvrstanih", izjavio je završavajući svoj boravak i učešće na Ministarskoj konferenciji Pokreta nesvrstanih ministar Dačić.