gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 04. maj 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Spremnost za sveobuhvatno unapređenje bilateralnih odnosa između Srbije i Nepala
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP Nepala 2Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić koji je danas doputovao u zvaničnu posetu Nepalu sastao se sa svojim domaćinom, ministrom inostranih poslova, Pradipom Kumarom Gjavalijem.

Ministar Gjavali je, poželevši dobrodošlicu srpskom ministru spoljnih poslova, izrazio veliko zadovoljstvo realizacijom posete, posebno imajući vidu činjenicu da su susreti na visokom i najvišem nivou između naše dve zemlje, uprkos tradicionalnom prijateljstvu, nedovoljno česti.

Ministar Gjavali istakao je spremnost nepalske vlade da uloži napore u pravcu sveobuhvatnog unapređenja bilateralnih odnosa između naše dve zemlje, posebno kada je u pitanju ekonomska saradnja.

Šef srpske diplomatije zahvalio je ministru Gjavaliju na gostoprimstvu i izrazio iskrenu želju srpske Vlade da u narednom periodu realizuje što više konkretnih oblika bilateralne saradnje, pre svega u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj, obrazovnoj, sportskoj i drugim oblastima. Izrazio je posebno zadovoljstvo prisustvom u Srbiji velikog nepalskog privrednog giganta „Chaudhary group" iz Katmandua, koji je oktobra 2017. godine otvorio svoju prvu evropsku fabriku nudli i drugih polugotovih jela od testenina u Rumi. Izraženo je očekivanje da će i ostale nepalske firme, vođene primerom „Chaudhary group", biti sve prisutnije u Srbiji.

Ministar Dačić najavio je mogućnost ukidanja viza za građane Nepala, ovu vest je nepalska strana primila sa velikim zadovoljstvom.

Posebnu zahvalnost ministar Dačić izrazio je zbog principijelnog stava Vlade Nepala da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost „Kosova" i upoznao je detaljno ministra Gjavalija o aktuelnoj situaciji na KiM.

Ministar Dačić pozvao je svog nepalskog kolegu da u narednom periodu poseti Srbiju, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

Ministar Gjavali pružio je jaku i nedvosmislenu podršku naporima Republike Srbije za očuvanje tritorijalnog integriteta i suvereniteta. Ukazao je da je Nepal privržen poštovanju međunarodnog prava i celovitosti međunarodno priznatih država, kao i da će blisko sarađivati sa Republikom Srbijom u tom procesu.