gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
utorak, 08. maj 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministri spoljnih poslova Srbije i Šri Lanke razmotrili mogućnosti za obostrano ukidanje viza
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP Sri_LankePrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Kolombu sa svojim domaćinom, ministrom spoljnih poslova Šri Lanke, Tilak Marapanom.

Izražavajući zadovoljstvo ovim prvim susretom na ministarskom nivou u poslednjih dvadeset godina, dvojica ministara konstatovali su da između Srbije i Šri Lanke postoje višedecenijski i tradicionalno prijateljski odnosi.

Ministri su se složili da je saradnju potrebno pospešiti i obogatiti intenziviranjem bilateralnog političkog dijaloga, uključujući i posete na visokom i najvišem nivou, kao i konkretnim oblicima saradnje u drugim oblastima, za šta postoji dosta prostora i obostrana spremnost.

Na današnjem sastanku ministri su razgovarali i o pitanju viza i razmotrili mogućnosti za obostrano ukidanje viza. Takođe, dogovoreno je da se u Beogradu održe političke konsultacije dve strane.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na stavu Šri Lanke u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova", uz očekivanje da će Šri Lanka i ubuduće zadržati ovu poziciju.

Ministar spoljnih poslova Šri Lanke ponovio je stav, koji je juče prilikom susreta sa ministrom Dačićem izneo i predsednik Vlade Šri Lanke Ranil Vikremesinge, da se na JPNK gleda kao na separatizam sa kojim su se i oni suočavali, te da je za njih to potpuno neprihvatljivo.