gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
ponedeljak, 09. jul 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u Londonu na Samitu o Zapadnom Balkanu
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-panel2Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas u Londonu na panelu „Budućnost Berlinskog procesa" koji je održan u okviru Samita o Zapadnom Balkanu.

Pored ministra Dačića na panelu su učestvovali i ministri spoljnih poslova Makedonije i Crne Gore.

U uvodnoj reči šef srpske diplomatije čestitao je na veoma dobroj organizaciji skupa. Istakao je da je „Berlinski proces" u protekle četiri godine, potvrdio da je potencijal saradnje u ovom formatu, kao i u okviru „Zapadnolakanske šestorke", veoma širok.

Na današnjem panelu diskutovalo se i o vladavini prava, slobodi medija, uključivanju civilnog društva u procese, posebno evropske.

Ministar je odgovarao na pitanja učesnika i ocenio da, nažalost, nije sve u sprovođenju reformi, koje Srbija inače dosta uspešno sprovodi, već da postoje i druge prepreke koje usporavaju procese u regionu, pa i evropske integracije.

„Svako od nas u regionu ima svoj plan i dinamiku sprovođenja reformi, želeći da što više uključi sve aktere u društvu, pa i civilno društvo koji je njen veliki deo", istakao je šef srpske diplomatije.

Podvukao je da se prošlost ne može menjati, ali da je sigurno da se budućnost može ispravljati kako bi bilo svima bolje.

„Prevazilaženjem političkih problema u regionu, ekonomski i trgovinski odnosi, pa i ideja o Regionalnoj ekonomskoj zoni, će dovesti do rezultata, jer je to pravi put", naglasio je on.

Ministar je podsetio je da su mediji slobodni da pišu i pitaju šta ih zanima, ali da se ne očekuje od vlada da im govore šta da pišu ili čak šta da ne pišu.