gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 25. септембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Питање регионалне сарадње комплементарно je са процесом евроинтеграција
+ larger fontnormal font- Smaller font
Han RCC NYНа маргинама 73. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, у Њујорку је данас, у организацији Регионалног савета за сарадњу, одржан радни доручак министара спољних послова Западног Балкана са Јоханесом Ханом, комесаром ЕУ за политику суседства и преговоре о проширењу, на којем је учествовао први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.

Генерални секретар Регионалног савета за сарадњу, Горан Свилановић представио је остварене резултате, планове као и изазове на плану даљег развоја регионалне сарадње.

Комесар Хан посебно је нагласио значај регионалне сарадње за процес евроинтеграција, али и потребу рационализовања великог броја регионалних иницијатива.

На састанку су разматрана питања од значаја за даљи развој регионалне сарадње, посебно трговина, инвестирање у јачање повезаности и мобилности, као и јачање дигиталне интеграције.
Разговарано је и неопходности рационализовања великог броја регионалних иницијатива на ЗБ, али и на значај међусобне размене информација како међу чланицама Регионалног савета за сарадњу, тако и интерно у припреми регионалних састанака.

Министри Западног Балкана су поздравили активности Регионалног савета за сарадњу и посвећеност генералног секретара Свилановића, истакавши да је питање регионалне сарадње комплементарно са процесом евроинтеграција.