gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 28. septembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Prethodna nedelja u Njujorku bila izuzetno uspešna sa aspekta srpskih državnih i nacionalnih interesa
+ larger fontnormal font- Smaller font
2809 daccich njujork izjPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić boravio je ove nedelje u Njujorku gde je kao član delegacije Republike Srbije učestvovao na generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Ministar Dačić ocenio je da je proteklih nedelju na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa aspekta srpskih državnih i nacionalnih interesa, bilo izuzetno uspešno.

Sumirajući utiske sa Generalne skupštine UN-a rekao da je sama atmosfera kada je reč o našim važnim pitanjima veoma drugačija nego što je to bilo prethodnih godina.

Šef srpske diplomatije imao je susrete sa predstavnicima oko 100 država, učestvovao je na raznim pratećim događajima - Samitu o miru, Konferenciji koja je bila posvećena svetskom problemu droga, Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih, večeri sa predstavnicima Evropske unije.

„Kada sve to sagledam mogu da kažem da je mnogo veće razumevanje za probleme koje Srbija ima sa svojim teritorijalnim integritetom, da postoji opšte razumevanje toga da je pitanje Kosova sagledavano na pogrešan način u prošlih deset godina i da su mnoge zemlje spremne da preispitaju svoje odluke, da suspenduju i stave van snage svoje ranije odluke i da žele da imaju statusno neutralnu poziciju dok traju pregovori.

Nastavićemo dalje kontakte sa tim državama koje veoma pozitivno reaguju na naše argumente.

Sa druge strane veoma je zanimljivo da su mnoge države počele da izbegavaju, bilo kakve, pa čak i slučajne susrete sa kosovskim predstavnicima. Pre neki su prišli marokanskom premijeru i na Fejbsuk stavili da je Maroko razgovarao sa njima o uspostavljanju diplomatskih odnosa što je Maroko odmah demantovao. Danas je bila situacija sa tuniskim ministrom, oni su takođe uručili demant rekavši da je bio slučajan susret u hodniku i da uopšte nisu razgovarali o politici, niti je Tunis promenio svoju poziciju vezano za KiM.

Bila je ova veoma naporna nedelja, mnogo susreta, razgovora sa kolegama, ljudima sa različitih kontinenata. Ovo je dobar uvod za posao koji će nas čekati, a to je implementacija svega onoga što smo dogovorili ovde u Njujorku", zaključio je ministar Dačić.