gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 09. новембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министарство спољних послова Републике Србије поздравља усвајање резолуције СБ УН 2440
+ larger fontnormal font- Smaller font
logo ministarstvaМинистарство спољних послова Републике Србије поздравља усвајање резолуције СБ УН 2440 у свим њеним елементима којом је продужен мандат Мисије УН МИНУРСО, чиме је потврђен значај решавања спорног питања „Западне Сахаре" и водеће улоге УН-а у том процесу.

У том смислу, Министарство пружа недвосмислену подршку УН-у и Хорст Келеру, личном изасланику генералног секретара Антонија Гутереша, у свим активностима усмереним на решавање постојећих проблема и посебно истиче значај активности које имају за циљ обнављање преговора током предстојећег сусрета у Женеви, предвиђеног за почетак децембра 2018. године.

Министарство спољних послова Републике Србије се придружује позиву УН-а упућеног заинтересованим странама и суседима да се обнове преговори који би довели до праведног, политичког, одрживог и обострано прихватљивог решења за постојећи спор уз испуњење свих обавеза које је предвидела светска организација.

Резолуција СБ УН 2440 садржи ставове које заступа Републике Србија, а тичу се директних разговора Алжира и Марока, и који су званичницима ове две земље континуирано предочавани. Република Србија, као истински пријатељ и Марока и Алжира, има интерес да, поред суседа Мауританије, две најважније земље региона у доброј вери отпочну братски и пријатељски дијалог по овом и другим питањима.

Министарство спољних послова Републике Србије, у том смислу, поздравља позив суверенa Краљевине Мароко, ЊКВ. Мухамеда VI, упућеног Алжиру, за успостављање мароканско-алжирско политичког механизма, који би на пријатељској, братској и равноправној основи, размотрио не само постојећи проблем, већ и укупне односе две државе.

Министарство спољних послова Републике Србије, подржавајући директни дијалог уз посредовање и водећу улогу УН-а, остаје отворено и спремно да алжирским и мароканским пријатељима стави на располагање своје објективно могуће капацитете за постизање решења на већ поменутим и, од стране УН-а, дефинисаним основама.