gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 09. novembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije pozdravlja usvajanje rezolucije SB UN 2440
+ larger fontnormal font- Smaller font
logo ministarstvaMinistarstvo spoljnih poslova Republike Srbije pozdravlja usvajanje rezolucije SB UN 2440 u svim njenim elementima kojom je produžen mandat Misije UN MINURSO, čime je potvrđen značaj rešavanja spornog pitanja „Zapadne Sahare" i vodeće uloge UN-a u tom procesu.

U tom smislu, Ministarstvo pruža nedvosmislenu podršku UN-u i Horst Keleru, ličnom izaslaniku generalnog sekretara Antonija Gutereša, u svim aktivnostima usmerenim na rešavanje postojećih problema i posebno ističe značaj aktivnosti koje imaju za cilj obnavljanje pregovora tokom predstojećeg susreta u Ženevi, predviđenog za početak decembra 2018. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije se pridružuje pozivu UN-a upućenog zainteresovanim stranama i susedima da se obnove pregovori koji bi doveli do pravednog, političkog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za postojeći spor uz ispunjenje svih obaveza koje je predvidela svetska organizacija.

Rezolucija SB UN 2440 sadrži stavove koje zastupa Republike Srbija, a tiču se direktnih razgovora Alžira i Maroka, i koji su zvaničnicima ove dve zemlje kontinuirano predočavani. Republika Srbija, kao istinski prijatelj i Maroka i Alžira, ima interes da, pored suseda Mauritanije, dve najvažnije zemlje regiona u dobroj veri otpočnu bratski i prijateljski dijalog po ovom i drugim pitanjima.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, u tom smislu, pozdravlja poziv suverena Kraljevine Maroko, NjKV. Muhameda VI, upućenog Alžiru, za uspostavljanje marokansko-alžirsko političkog mehanizma, koji bi na prijateljskoj, bratskoj i ravnopravnoj osnovi, razmotrio ne samo postojeći problem, već i ukupne odnose dve države.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, podržavajući direktni dijalog uz posredovanje i vodeću ulogu UN-a, ostaje otvoreno i spremno da alžirskim i marokanskim prijateljima stavi na raspolaganje svoje objektivno moguće kapacitete za postizanje rešenja na već pomenutim i, od strane UN-a, definisanim osnovama.