gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 09. novembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Odnosi Srbije i Rusije su odnosi prijateljstva na najvišem nivou, kakva je i međusobna podrška i razumevanje dve države i dva naroda
+ larger fontnormal font- Smaller font
Borisov -_DacicSastanak kopredsednika Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije, prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića i potpredsednika Vlade Ruske Federacije Jurija Borisova održan je danas u Beogradu.

Ministar Dačić i potpredsednik Vlade Ruske Federacije razgovarali su o pripremama za posetu predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u januaru sledeće godine, kao i o narednom zasedanju Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Dvojica kopredsedavajućih Međuvladinom komitetu su razgovarala i o saradnji u oblastima transporta, infrastrukture, železnice, kao i saradnji o daljoj liberalizaciji trgovine, odnosno o zaključivanju novog jedinstvenog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

Šef srpske diplomatije je političke odnose Rusije i Srbije ocenio najvišom ocenom i to ne samo kad je reč o nivou na kom se obavljaju razgovori, već je naglasio da su to odnosi prijateljstva na najvišem nivou, kakva je i međusobna podrška i razumevanje dve države i dva naroda. On je rekao da su ekonomski odnosi u usponu i naveo da je robna razmena u ovoj godini, u prvih devet meseci već gotovo dostigla robnu razmenu iz prošle godine.

„Tokom prošle godine robna razmena je bila oko 2,6 milijardi dolara, a u prvih devet meseci ove godine je to već oko 2,3 milijarde dolara. Očekuje se da to premaši prošlogodišnji rezultat."
Dodao je da robna razmena može da bude još veća i da se teži da ona dostigne četiri milijarde dolara godišnje.

Ministar Dačić istakao je da je na sastanku bilo reči i o saradnji u oblasti energetike. što je, kako je naglasio, za Srbiju pre svega pitanje energetske bezbednosti, odnosno kako ćemo dolaziti do gasa u narednom periodu.

"To je za nas i političko pitanje, jer od toga zavisi i kvalitet života građana, ali i funkcionisanje privrede i zato smo veoma zainteresovani kako će se na kraju raspetljati Gordijev čvor u vezi s nekadašnjim Južnim tokom, sadašnjim Turskim, te da li Evropa daje dozvole ili ne, imajući u vidu da tu važe dvostruki aršini - kada je reč o Severnom toku sve može, a kada je reč o južnom - ne može", istakao je Dačić.

Potpredsednik Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov je naveo da su na današnjem sastanku dogovarali i sporazume koji bi mogli biti potpisani tokom posete predsednika Putina Srbiji i naveo da bi jedan od njih mogao da bude i u vezi Turskog toka.

"Politički odnosi su na izuzetno visokom nivou, a danas smo razmotrili konkretne sporazume koji će biti potpisani tokom posete Vladimira Putina Srbiji. Mi delimo interesovanje Srbije u razvoju projekta Turski tok i na svaki način ćemo doprinosti realizaciji kao jednoj od mogućih varijanti izgradnju drugog kraka do Srbije, Mađarske i Austrije", kazao je Borisov.

„Naši odnosi su tradicionalno dobri i imamo zaista posebnu saradnju sa Srbijom", zaključio je potpredsednik Vlade Ruske Federacije.