gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 04. децембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић: "Република Србије посвећена заштити животне средине"
+ larger fontnormal font- Smaller font

0412 palata pokИзлагање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на Министарској конференцији о иновативним решењима за загађење у Јужној и Југоисточној Европи:

 


„Господине министре Триван,
Господине Трипати,
Екселенције,
Уважене даме и господо,

Велика ми је част и задовољство да, у име Владе Републике Србије, поздравим овај значајан скуп посвећен теми изналажења иновативних решења за смањење загађења у јужној и југоисточној Европи, у организацији Министарства заштите животне средине Републике Србије и Програма Уједињених нација за животну средину (UNEP). Искористио бих прилику да изразим посебну захвалност Министарству животне средине, копна и мора Републике Италије на подршци организацији овог скупа, који је првенствено приређен у циљу давања доприноса здруженим активностима целокупне међународне заједнице једној од најактуелнијих тема данашњице.

Такође, желео бих да захвалим UNEP на томе што је, препознавши посвећеност Републике Србије заштити животне средине, изабрао да баш Београд буде домаћин једног од највећих скупова на ову тему у региону.

Истакао бих, пре свега, да Република Србија препознаје значај поменуте теме како на националном, тако и на регионалном и глобалном нивоу, чему, између осталог, сведочи и формирање Министарства заштите животне средине, као засебног ресора у Влади Србије, непосредно надлежног за бављење питањима из ове, веома важне области.

Један од главних принципа којима се води Влада Републике Србије у креирању националне политике у области животне средине је поштовање права јавности да буде активно укључена у овај процес. Сходно томе, а у циљу јачања учешћa цивилног друштва, укључујући и невладине организације за заштиту животне средине, Влада Србије, у оквиру предвиђених буџетских средстава, обезбеђује и средства за суфинансирање пројеката организација цивилног друштва, што у великој мери доприноси подизању свести о значају заштите животне средине, унапређењу знања о одређеној теми кроз организовање неформалних видова обуке, као и реализацији пројеката који су усмерени на решавање појединачних проблема у области заштите животне средине.

У циљу промовисања и јачања дијалога са представницима цивилног друштва, успостављено је пет Архус центара широм Србије, како би се олакшало учешће грађана у процесу доношења одлука и обезбедио бољи приступ информацијама о питањима из ове области.

Поред јачања националних институционалних капацитета, препознајемо и значај унапређења регионалне сарадње у области заштите животне средине, што пре свега треба посматрати кроз призму доприноса напретку на пољу усклађивања националних прописа и пракси земаља аспираната за чланство у ЕУ са политиком и стандардима очувања животне средине земаља чланица Уније. С тим у вези, Република Србија је предузела одлучне кораке на плану испуњења услова садржаних у Поглављу 27, у циљу очувања природних ресурса, промоције зелене економије и бриге о јавном здрављу.

Када је реч о сарадњи на глобалном нивоу у области животне средине, истичемо значај Уједињених нација, посебно Програма УН за животну средину (UNEP), као најзначајнијег међународног мултилатералног механизма за успостављање и развијање сарадње у овој области. Током протеклог периода UNEP је дао недвосмислен допринос унапређењу глобалних политика заштите животне средине, усвајањем бројних декларација и иницијатива.

Желео бих посебно да истакнем важност даљег ангажовања министара држава чланица у оквиру процеса дефинисања Министарске декларације и нацрта резолуција за предстојеће заседање Скупштине UNEP, које ће се одржати током 2019. године, на тему „Иновативна решења за изазове у области заштите животне средине и одрживе потрошње и производње".

Имајући у виду чињеницу да ће успех спровођења планираних циљева умногоме зависити од извора и механизама финансирања, сматрамо да је потребно обезбедити једнак приступ и глобалним и регионалним изворима финансирања, што ће бити једна од главних тема ове конференције. Изналажење нових и иновативних извора финансирања, јавно-приватна партнерства, укључујући и подстицајне мере које државе треба да обезбеде, нека су од отворених питања на која је потребно пронаћи одговоре, пре свега, у оквиру система УН.

На крају остаје ми да вам свима пожелим успешне разговоре и активности током дводневног боравка у Београду.

Хвала на пажњи."