gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
utorak, 04. decembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić: "Republika Srbije posvećena zaštiti životne sredine"
+ larger fontnormal font- Smaller font

0412 palata pokIzlaganje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na Ministarskoj konferenciji o inovativnim rešenjima za zagađenje u Južnoj i Jugoistočnoj Evropi:

 


„Gospodine ministre Trivan,
Gospodine Tripati,
Ekselencije,
Uvažene dame i gospodo,

Velika mi je čast i zadovoljstvo da, u ime Vlade Republike Srbije, pozdravim ovaj značajan skup posvećen temi iznalaženja inovativnih rešenja za smanjenje zagađenja u južnoj i jugoistočnoj Evropi, u organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije i Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP). Iskoristio bih priliku da izrazim posebnu zahvalnost Ministarstvu životne sredine, kopna i mora Republike Italije na podršci organizaciji ovog skupa, koji je prvenstveno priređen u cilju davanja doprinosa združenim aktivnostima celokupne međunarodne zajednice jednoj od najaktuelnijih tema današnjice.

Takođe, želeo bih da zahvalim UNEP na tome što je, prepoznavši posvećenost Republike Srbije zaštiti životne sredine, izabrao da baš Beograd bude domaćin jednog od najvećih skupova na ovu temu u regionu.

Istakao bih, pre svega, da Republika Srbija prepoznaje značaj pomenute teme kako na nacionalnom, tako i na regionalnom i globalnom nivou, čemu, između ostalog, svedoči i formiranje Ministarstva zaštite životne sredine, kao zasebnog resora u Vladi Srbije, neposredno nadležnog za bavljenje pitanjima iz ove, veoma važne oblasti.

Jedan od glavnih principa kojima se vodi Vlada Republike Srbije u kreiranju nacionalne politike u oblasti životne sredine je poštovanje prava javnosti da bude aktivno uključena u ovaj proces. Shodno tome, a u cilju jačanja učešća civilnog društva, uključujući i nevladine organizacije za zaštitu životne sredine, Vlada Srbije, u okviru predviđenih budzetskih sredstava, obezbeđuje i sredstva za sufinansiranje projekata organizacija civilnog društva, što u velikoj meri doprinosi podizanju svesti o značaju zaštite životne sredine, unapređenju znanja o određenoj temi kroz organizovanje neformalnih vidova obuke, kao i realizaciji projekata koji su usmereni na rešavanje pojedinačnih problema u oblasti zaštite životne sredine.

U cilju promovisanja i jačanja dijaloga sa predstavnicima civilnog društva, uspostavljeno je pet Arhus centara širom Srbije, kako bi se olakšalo učešće građana u procesu donošenja odluka i obezbedio bolji pristup informacijama o pitanjima iz ove oblasti.

Pored jačanja nacionalnih institucionalnih kapaciteta, prepoznajemo i značaj unapređenja regionalne saradnje u oblasti zaštite životne sredine, što pre svega treba posmatrati kroz prizmu doprinosa napretku na polju usklađivanja nacionalnih propisa i praksi zemalja aspiranata za članstvo u EU sa politikom i standardima očuvanja životne sredine zemalja članica Unije. S tim u vezi, Republika Srbija je preduzela odlučne korake na planu ispunjenja uslova sadržanih u Poglavlju 27, u cilju očuvanja prirodnih resursa, promocije zelene ekonomije i brige o javnom zdravlju.

Kada je reč o saradnji na globalnom nivou u oblasti životne sredine, ističemo značaj Ujedinjenih nacija, posebno Programa UN za životnu sredinu (UNEP), kao najznačajnijeg međunarodnog multilateralnog mehanizma za uspostavljanje i razvijanje saradnje u ovoj oblasti. Tokom proteklog perioda UNEP je dao nedvosmislen doprinos unapređenju globalnih politika zaštite životne sredine, usvajanjem brojnih deklaracija i inicijativa.

Želeo bih posebno da istaknem važnost daljeg angažovanja ministara država članica u okviru procesa definisanja Ministarske deklaracije i nacrta rezolucija za predstojeće zasedanje Skupštine UNEP, koje će se održati tokom 2019. godine, na temu „Inovativna rešenja za izazove u oblasti zaštite životne sredine i održive potrošnje i proizvodnje".

Imajući u vidu činjenicu da će uspeh sprovođenja planiranih ciljeva umnogome zavisiti od izvora i mehanizama finansiranja, smatramo da je potrebno obezbediti jednak pristup i globalnim i regionalnim izvorima finansiranja, što će biti jedna od glavnih tema ove konferencije. Iznalaženje novih i inovativnih izvora finansiranja, javno-privatna partnerstva, uključujući i podsticajne mere koje države treba da obezbede, neka su od otvorenih pitanja na koja je potrebno pronaći odgovore, pre svega, u okviru sistema UN.

Na kraju ostaje mi da vam svima poželim uspešne razgovore i aktivnosti tokom dvodnevnog boravka u Beogradu.

Hvala na pažnji."