gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 04. децембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Трибина о међународном хуманитарном праву у Црвеном крсту Србије
+ larger fontnormal font- Smaller font
Filipovic Caric - CKАмбасадор Бранимир Филиповић, в.д. помоћника министра за безбедносну политику и амбасадор Славољуб Царић, начелник Одељења за међународноправне послове учествовали су као панелисти на трибини "Савремени изазови међународног хуманитарног права", коју је у оквиру дводневног семинара о међународном хуманитарном праву организовао Црвени крст Србије, уз подршку Међународног комитета Црвеног крста – Регионалне делегације у Београду .

Амбасадор Филиповић је говорио о најважнијим питањима безбедносне политике, а посебно о питањима извозне контроле наоружања, разоружања и борбе против непролиферације оружја за масовно уништавање, као и примене међународних уговора у овим областима у којима је Србија страна уговорница. Амбасадор Царић је излагао о међународно правним аспектима међународног хуманитарног права, као и односу ове гране права са међународним правом људских права и међународним уговорним правом, илуструјући то примерима из међународне јуриспруденције.

На скупу, који је отворио председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић, као панелисти су учествовали и проф. др Вања Роквић, професор Факултета безбедности и мајор доцент др Негован Иванковић са Војне академије.

Циљ ове трибине, која се одржава већ неколико година на ову тему, а на којој редовно учествују представници Министарства спољних послова је да подстакне интересовање студената за ову област, као и да допринесе бољем разумевању и прихватању ове гране права.

Учествовали су студенти са правних факултета у Београду, Крагујевцу, Новом Саду Нишу, Факултета политичких наука у Београду, Факултета безбедности у Београду, Војне академије, Факултета за пословне студије и право у Београду, Правног факултета за привреду и правосуђе у Новом Саду, Државног факултета у Новом Пазару, као и представници Комесаријата за избеглице и расељена лица.