gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
utorak, 04. decembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Tribina o međunarodnom humanitarnom pravu u Crvenom krstu Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Filipovic Caric - CKAmbasador Branimir Filipović, v.d. pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku i ambasador Slavoljub Carić, načelnik Odeljenja za međunarodnopravne poslove učestvovali su kao panelisti na tribini "Savremeni izazovi međunarodnog humanitarnog prava", koju je u okviru dvodnevnog seminara o međunarodnom humanitarnom pravu organizovao Crveni krst Srbije, uz podršku Međunarodnog komiteta Crvenog krsta – Regionalne delegacije u Beogradu .

Ambasador Filipović je govorio o najvažnijim pitanjima bezbednosne politike, a posebno o pitanjima izvozne kontrole naoružanja, razoružanja i borbe protiv neproliferacije oružja za masovno uništavanje, kao i primene međunarodnih ugovora u ovim oblastima u kojima je Srbija strana ugovornica. Ambasador Carić je izlagao o međunarodno pravnim aspektima međunarodnog humanitarnog prava, kao i odnosu ove grane prava sa međunarodnim pravom ljudskih prava i međunarodnim ugovornim pravom, ilustrujući to primerima iz međunarodne jurisprudencije.

Na skupu, koji je otvorio predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović, kao panelisti su učestvovali i prof. dr Vanja Rokvić, profesor Fakulteta bezbednosti i major docent dr Negovan Ivanković sa Vojne akademije.

Cilj ove tribine, koja se održava već nekoliko godina na ovu temu, a na kojoj redovno učestvuju predstavnici Ministarstva spoljnih poslova je da podstakne interesovanje studenata za ovu oblast, kao i da doprinese boljem razumevanju i prihvatanju ove grane prava.

Učestvovali su studenti sa pravnih fakulteta u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu Nišu, Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Fakulteta bezbednosti u Beogradu, Vojne akademije, Fakulteta za poslovne studije i pravo u Beogradu, Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, Državnog fakulteta u Novom Pazaru, kao i predstavnici Komesarijata za izbeglice i raseljena lica.