gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 05. децембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Веома добри односи Републике Србије и Републике Кореје
+ larger fontnormal font- Smaller font
amb Koreje_5._decembar_2018Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Кореје у Републици Србији Чое Хјонг-чана, који је предао акредитивна писма председнику Републике Србије Александру Вучићу 28. новембра 2018. године.

Министар Дачић пожелео је добродошлицу новоименованом амбасадору Чоеу и пожелео му успех у будућем раду на овој одговорној функцији. Констатовао је да су односи између Републике Србије и Републике Кореје веома добри и пренео нашу спремност за њихово интензивирање у свим областима сарадње.

Наше две земље следеће године обележавају 30. годишњицу од успостављања дипломатских односа, што ће бити изванредна прилика и за реализацију узајамних посета на високом и највишем политичком нивоу.

Истовремено, министар Дачић је пренео интерес Србије за развој сарадње са Корејом у области економије, културе, просвете, науке и технологије, ИТ сектора и др. Истакао је да су корејске компаније, као и до сада, добродошле у Србији, те изразио задовољство досадашњом билатералном сарадњом у привредној области.

Констатовао је да ценимо умерено постављање Сеула у односу на питање Косова и Метохије, посебно у светлу једностраних потеза Приштине који се тичу покушаја чланства у међународним организацијама, уз истицање да очекујемо да ће Република Кореја такав став задржати и убудуће.

Поновио је и да Република Србија поздравља смањивање тензија на Корејском полуострву, као и преговоре о денуклеаризацији Корејског полуострва.

Амбасадор Чое се сагласио са оценом односа коју је изнео министар Дачић, истакавши да постоји значајан простор за даље унапређење сарадње у свим областима, чему је спреман да да лични допринос. Република Кореја придаје велики значај даљем унапређењу укупне сарадње са Републиком Србијом. Сложио се у оцени да је обележавање 30. годишњице од успостављања дипломатских односа између Србије и Кореје, следеће године, одлична прилика за размену посета на високом нивоу. Указао је да је економска сарадња између две земље све боља, те да постоји доста простора за њено даље унапређење, а посебно када је у питању веће присуство корејских инвеститора у Србији. Подвукао је и значајне могућности за сарадњу две стране у области информационо-комуникационих технологија.